Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Εντυπωσιασμένες οι σουηδικές εταιρείες με το ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης
«Ευελπιστούμε ότι ο τελικός αριθμός αφίξεων τουριστών από τη Σουηδία στην Ελλάδα θα αγγίξει τις 800.000, όπως καταγράφηκε το 2019», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Ελλάδα Γιόχαν Μπόργκσταμ (Johan Borgstam), με αφορμή τη συμμετοχή του στο Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται από 6 έως τις 9 Απριλίου.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, ο Σουηδός πρέσβης τόνισε πως είναι φιλικές και σταθερές. «Οι πολιτικοί, πολιτιστικοί και επιχειρηματικοί δεσμοί είναι ισχυροί και αναπτύσσονται περαιτέρω» υπογράμμισε ειδικότερα.
Έντονο ενδιαφέρον από τις σουηδικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά

Εν συνεχεία, κατέγραψε το έντονο ενδιαφέρον από τις σουηδικές επιχειρήσεις για την ελληνική αγορά, κάνοντας ειδική μνεία στο Ελληνο-Σουηδικό Επιχειρηματικό Επιμελητήριο. Είναι το έκτο μεγαλύτερο επιχειρηματικό επιμελητήριο στην Ελλάδα, σημείωσε και προσέθεσε πως παράρτημά του εγκαινιάστηκε το 2021 στη Στοκχόλμη. Αυτό αντανακλά το έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά από τις σουηδικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε και ανέφερε ενδεικτικά ότι εταιρείες όπως η Atlas-Copco, η INTRUM, η Ericsson, η H&M, η ABB, η SKF, η Volvo, η IKEA, η Electrolux έχουν σημαντικές δραστηριότητες στην Ελλάδα.


Ερωτηθείς για τη συνεργασία των δύο χωρών με αιχμή την προτεραιότητα της ΕΕ για μια πράσινη οικονομία και ένα βιώσιμο μέλλον, καθώς και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών, ο Γιόχαν Μπόργκσταμ απάντησε πως για αρκετά χρόνια, οι δύο χώρες ανταλλάσσουν ιδέες και συζητούν πιθανούς τρόπους για να οικοδομήσουν πραγματικά βιώσιμες οικονομίες. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε γνωστό ότι το θέμα στο 7ο επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας - Σουηδίας, που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα από το Ελληνο-Σουηδικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την πρεσβεία, είναι «Δράση για το κλίμα».

Μάλιστα, δήλωσε πως οι σουηδικές εταιρείες είναι εντυπωσιασμένες με το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για πράσινη μετάβαση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και συμπλήρωσε ότι χάρη στην τεχνογνωσία και την τεχνολογία αιχμής τους μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό.
Όλα τα κράτη έχουν καθήκον να σέβονται το ένα την κυριαρχία του άλλου

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Σουηδός πρέσβης είπε πως η βάναυση και απρόκλητη επίθεση χαρακτηρίζεται από αδιάκριτη βία κατά των αμάχων. «Διασαλεύθηκε η ειρήνη στην Ευρώπη. Ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να αρνηθεί στον ουκρανικό λαό ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον. Η θέση μας είναι σαφής: Η ευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της Ευρώπης στο σύνολό της.
https://www.insider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου