Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Ηπατίτιδα: Ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρακολουθεί στενά περιπτώσεις ηπατίτιδας μεταξύ μικρών παιδιών που έχουν δει έξι παιδιά να πρέπει να λάβουν μεταμόσχευση ήπατος. Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας σε νέους στην κεντρική ζώνη της Σκωτίας στις 5 Απριλίου, και 3 ημέρες αργότερα ο οργανισμός είπε ότι είχε ειδοποιηθεί για 74 περιπτώσεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Η οργάνωση προειδοποίησε ότι, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον περασμένο μήνα και της εντατικοποίησης των προσπαθειών αναζήτησης, είναι πιθανό να αναφερθούν περισσότερες περιπτώσεις τις επόμενες ημέρες.


Από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, είπε ο ΠΟΥ, ορισμένα χρειάστηκε να μεταφερθούν σε εξειδικευμένες μονάδες ήπατος για παιδιά και έξι παιδιά υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση ήπατος. Από τις 11 Απριλίου δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος μεταξύ αυτών των περιπτώσεων και έχει ανιχνευθεί ένα επιδημιολογικά συνδεδεμένο κρούσμα, δήλωσε ο ΠΟΥ. Η Dr Meera Chand, διευθύντρια κλινικών και αναδυόμενων λοιμώξεων στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της εργάζονται στα τέσσερα έθνη για να «διερευνήσουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών παραγόντων που μπορεί να προκαλούν την εισαγωγή παιδιών στο νοσοκομείο με φλεγμονή του ήπατος γνωστή ως ηπατίτιδα.


“Μία από τις πιθανές αιτίες που διερευνούμε είναι ότι συνδέεται με μόλυνση από αδενοϊό. Ωστόσο, ερευνούμε διεξοδικά άλλες πιθανές αιτίες”, είπε. Άλλες πιθανές εξηγήσεις διερευνώνται επίσης, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον ο Covid-19 θα μπορούσε ή όχι να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στο πλήθος των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι δεν υπάρχει «καμία σχέση» με τα εμβόλια Covid-19 καθώς κανένα από τα παιδιά που επηρεάστηκαν δεν έχει λάβει εμβόλιο για την Covid-19. Οι εργαστηριακές δοκιμές έχουν αποκλείσει τους ιούς της ηπατίτιδας τύπου Α, Β, C και Ε σε αυτές τις περιπτώσεις, είπε ο ΠΟΥ, και περαιτέρω δοκιμές για πρόσθετες λοιμώξεις, χημικές ουσίες και τοξίνες βρίσκονται σε εξέλιξη.


Μετά την ταυτοποίηση στο ΗΒ έχουν αναφερθεί λιγότερα από πέντε κρούσματα στην Ιρλανδία, ενώ περαιτέρω έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Και τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας έχουν αναφερθεί σε παιδιά στην Ισπανία. Ο Δρ Τσαντ είπε: «”Τα κανονικά μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, συμπεριλαμβανομένης της επίβλεψης των παιδιών, και η αναπνευστική υγιεινή, συμβάλλουν στη μείωση της εξάπλωσης πολλών από τις λοιμώξεις που διερευνούμε. Καλούμε επίσης τους γονείς και τους κηδεμόνες, να είναι σε εγρήγορση για τα σημάδια της ηπατίτιδας, συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου, και να επικοινωνήσουν με έναν επαγγελματία υγείας εάν ανησυχούν”. Υπήρξαν 49 κρούσματα στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 σε όλη την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, τα οποία έχουν συμβεί όλα από τον Ιανουάριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου