Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

Δανία: Αγοράζει δυο εκατομμύρια δισκία ιωδίου φοβούμενη διαρροή ραδιενέργειας
Η υγειονομική αρχή της Δανίας αυξάνει το απόθεμά της σε δισκία ιωδίου με βάση τη συμβουλή της Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών της χώρας που προβλέπει πυρηνικό συμβάν στην άμεση περιοχή της Δανίας, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός TV2.

Δύο εκατομμύρια δισκία ιωδίου θα αγοραστούν σε περίπτωση μεγάλης διαρροής ραδιενέργειας στη Δανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υγειονομική αρχή της Δανίας.

Σε περίπτωση «ατυχήματος σε πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην περιοχή της Δανίας ή από ατύχημα με πυρηνικό πλοίο στα δανικά ύδατα», η υγειονομική αρχή δήλωσε ότι θέλει να είναι έτοιμη.

Τα δισκία ιωδίου θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ομάδων υψηλού κινδύνου, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι παιδιά και έφηβοι έως 18 ετών, εξωτερικό υγειονομικό προσωπικό και προσωπικό έκτακτης ανάγκης έως και 40 ετών, καθώς και έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

Να είμαστε προετοιμασμένοι

«Η εμπειρία με το COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια μας έδειξε ότι είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας έδειξε ότι ο κόσμος είναι απρόβλεπτος», δήλωσαν οι αρχές, επιβεβαιώνοντας ότι η πρώτη παρτίδα δισκίων ιωδίου θα παραδοθεί εντός δύο έως τριών μηνών από τα παρασκευαστήρια φαρμάκων της Δανίας.

Οι μάχες κοντά στους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας τους τελευταίους μήνες ώθησαν τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για ένα ατύχημα που θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες.

Ο ΙΑΕΑ ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το οποίο καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις που άνοιξαν πυρ κοντά στο εργοστάσιο και προκάλεσαν ζημιές σε τμήματα των κτιρίων.

Ωστόσο, δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε κρίσιμο εξοπλισμό, ανέφερε ο ΙΑΕΑ σε δελτίο Τύπου.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ έχει επίσης βρεθεί στο επίκεντρο των συγκρούσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, Δανοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι παρά τις αναφορές για αύξηση της ραδιενέργειας από την περιοχή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μια μεγάλη πυρηνική κρίση στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου