Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

Η ιστορία του Greece Town στην Αμερική
Η πόλη αυτή βρίσκεται στο ΒΔ τμήμα της πολιτείας της Νέας Υόρκης κοντά στη λίμνη Οντάριο, όχι πολύ μακριά από τους καταρράκτες του Νιαγάρα.Η πόλη πήρε το όνομά της το 1822 από τους υπευθύνους της πολιτείας της Ν. Υόρκης για να τιμηθεί ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία που είχε συγκινήσει αρκετούς Αμερικανούς

Η ιστορία του Greece Town

Παλιότερα στην περιοχή ζούσαν αυτόχθονες Ινδιάνοι Ιροκέζοι. Οι πρώτοι Ευρωπαίοι εγκαταστάθηκαν εκεί γύρω στο 1790 και καθώς η περιοχή βρισκόταν κοντά στα καναδικά σύνορα, πέρα από τα οποία κυριαρχούσαν οι Γάλλοι, αποτέλεσε μήλον της έριδος μεταξύ Άγγλων και Γάλλων αποίκων. Τελικά, το έλεγχο της περιοχής απέκτησαν οι Αγγλο-αμερικανοί και η επαρχία εντάχθηκε στην πολιτεία της Ν. Υόρκης. Οι πρώτοι μόνιμοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν εκεί το 1792 και άρχισαν να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης. Το 1805 δημιουργήθηκε λιμάνι στη λίμνη Οντάριο και η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται ως συγκοινωνιακό και εμπορικό κέντρο.

Το αρχικό όνομα της πόλης ήταν Northampton. Στις 22 Μαρτίου 1822, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ο ελληνικός αγώνας για την ανεξαρτησία, η πολιτεία της Ν. Υόρκης αποφάσισε να δώσει στην αναπτυσσόμενη μικρή πόλη το όνομα «Greece Town», εκφράζοντας τη γενική φιλελληνική συμπάθεια που υπήρχε στον πληθυσμό για την ελληνική επανάσταση κατά των Οθωμανών. Στην ιστορική ιστοσελίδα της πόλης σημειώνεται χαρακτηριστικά:
«Η Town of Greece ιδρύθηκε το 1822. Ονομάστηκε έτσι από τη χώρα «Ελλάδα» ως ένδειξη υποστήριξης προς τον ελληνικό λαό που πολεμούσε για την ανεξαρτησία του από τον τουρκικό ζυγό. Το όνομα αποτελεί επίσης φόρο τιμής σε αυτό το έθνος του παλαιού κόσμου, που υπήρξε ένα σύμβολο πνευματικής και αθλητικής υπεροχής.»


Είναι μια από τις πολλές παρόμοιες φιλελληνικές ενέργειες που συνέβησαν τότε στις ΗΠΑ, αφού την περίοδο αυτή σε διάφορες μικρές πόλεις δίνονται τα ονόματα “Athens”, “Sparta” κλπ. Η Greece Town παρέμεινε μια μικρή αγροτική πόλη με εμπορικό λιμάνι ως τα τέλη του 19ου αιώνα. Το 1891 ο George Eastman δημιούργησε εκεί τη γνωστή βιομηχανία φωτογραφικών μηχανών και φιλμ «Eastman Kodak», η οποία αποτέλεσε το βασικό εργοδότη για τους κατοίκους για πολλές δεκαετίες και προσέλκυσε κι άλλον πληθυσμό. Μεταπολεμικά ο πληθυσμός της αυξήθηκε και το 2010 είχε 96.000 κατοίκους. Σήμερα ουσιαστικά αποτελεί προάστιο της πόλης του Ρότσεστερ και έχει αστικό και εμπορικό χαρακτήρα. Θεωρείται από τις πιο φιλήσυχες πόλεις των ΗΠΑ και κατέχει την 9η θέση στη λίστα με τις πιο ασφαλείς πόλεις της χώρας.


Το «ελληνικό» έμβλημα της πόλης


Ο ελληνικός χαρακτήρας του Greece Τown δεν περιορίζεται στην ονομασία του. Η πνευματική ελίτ της πόλης φροντίζει κατά καιρούς να τονίζει την ελληνική «ρίζα» της επιλέγοντας σχετικά σύμβολα. Έτσι το λάβαρο με το έμβλημα της πόλης που δημιουργήθηκε το 1954 από τον τοπικό Δήμο, σχεδιάστηκε με ελληνικά χαρακτηριστικά. Σχεδιάστηκε σε σχήμα ασπίδας, ως υπόμνηση των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών. Επιλέχτηκαν τα χρώματα μαύρο, κόκκινο και χρυσαφί, σε αποχρώσεις που υπάρχουν στα περισσότερα αρχαία ελληνικά αγγεία. Ο μαύρος κύκλος φέρει μια χαρακτηριστική αρχαιοελληνική διακόσμηση, τον μαίανδρο. Ως κεντρικό σύμβολο υιοθετήθηκε ο φάρος της πόλης που υπάρχει στην περιοχή από το 1822, το έτος δημιουργίας της, ο οποίος σχεδιάστηκε με τη μορφή που έχουν διάφοροι φάροι στο Αιγαίο.

Για την συντήρηση της ιστορικής μνήμης της πόλης το 1969 δημιουργήθηκε η «Greece Historical Society», η οποία το 1989 διαμόρφωσε σε μουσείο ένα παλιό αγροτόσπιτο του 1870 (Greece Museum). Επίσης, υπάρχει η δημόσια βιβλιοθήκη «Greece Public Library».

Τα «ελληνικά» σχολεία
Στην πόλη λειτουργούν 12 δημοτικά (elementary), 4 γυμνάσια (middle schools) και 4 λύκεια (high schools) που υπάγονται στην «Greece Central School District», η σφραγίδα της οποίας φέρει αρχαιοελληνικά σύμβολα.
Πολλά σχολεία έχουν ονόματα εμπνευσμένα από την κλασική Ελλάδα. Το παλαιότερο γυμνάσιο-λύκειο της πόλης είναι το «Greece Olympia High School» που ιδρύθηκε το 1960. Το 1963 ιδρύθηκε το «Arcadia High School», το 1969 το «Greece Athena High School» και αργότερα τα «Odyssey Academy», «Apollo


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου