Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Ρωσικά μαχητικά παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Σουηδίας
Την ώρα που η Σουηδία διαμηνύει πως δεν αποκλείει την ένταξη στο ΝΑΤΟ, διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως η Ρωσία παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας λίγες μέρες μετά την εισβολή στην Ουκρανία και μάλιστα με μαχητικά που ήταν οπλισμένα με πυρηνικά.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σουηδικό κανάλι TV4 Nyheterna, η προκλητική ενέργεια της Μόσχας σημειώθηκε στις 2 Μαρτίου. Κατά τις ίδιες πηγές, εκείνη την ημέρα συνολικά τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από τη βάση του Καλίνιγκραντ και δύο από αυτά εισήλθαν παράνομα στον εναέριο χώρο της Σουηδίας. Επρόκειτο για δύο μαχητικά Sukhoi 24 και άλλα δύο Sukhoi 27.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε σήμερα ότι "δεν αποκλείει" την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η Σουηδία εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

"Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ", είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση SVT. "Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία", πρόσθεσε.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Μαγκνταλένα Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι "σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη" η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας.

Στις 8 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα μπορούσε να "αποσταθεροποιήσει" την ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με πολλές δημοσκοπήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις αρχές Μαρτίου, περίπου το 50% των Σουηδών τάσσεται υπέρ της ένταξης. Το ποσοστό εκείνων που διαφωνούν έπεσε γύρω στο 25-30%.

Το θέμα αναμένεται ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Σεπτεμβρίου. Ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης Ουλφ Κρίστερσον έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα υποβάλει αίτημα ένταξης, εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ανοιχτοί στην ιδέα της ένταξης δηλώνουν και οι ακροδεξιοί Δημοκράτες της Σουηδίας (SD) ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Άντερσον κατά παράδοση διαφωνούσε με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου