Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Είναι η Μολδαβία ο επόμενος στόχος του Πούτιν;
Η Μολδαβία μοιράζεται αρκετούς παραλληλισμούς με την Ουκρανία που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ως τον επόμενο στόχο και γενικότερα ευάλωτη σε επιθέσεις.


Τέσσερις εβδομάδες μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας φαινομενικά απροσδόκητη αντίσταση στο Ουκρανικό έδαφος, οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να σκέφτεται τον επόμενο στόχο του: τη Μολδαβία.

Η Μολδαβία μοιράζεται αρκετούς παραλληλισμούς με τη γείτονά της που θα μπορούσαν να την καταστήσουν ως τον επόμενο στόχο και γενικότερα ευάλωτη σε επιθέσεις.

«Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί πέρα ​​από την Ουκρανία, η Μολδαβία είναι ένα από τα μέρη που κατατάσσονται υψηλότερα στη λίστα», δήλωσε στο CNBC ο Adriano Bosoni, αναλυτής της RANE.

Η Μολδαβία, όπως και η Ουκρανία, δεν αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε είναι μέλος του ΝΑΤΟ - αν και έχει φιλοδοξίες να γίνει και τα δύο. Επίσης, όπως η Ουκρανία, η πρώην σοβιετική δημοκρατία φιλοξενεί έναν σημαντικό φιλορωσικό αυτονομιστικό πληθυσμό που βασίζεται κυρίως την αποσχισμένη περιοχή της Υπερδνειστερίας στα ουκρανικά σύνορα.

Είτε ο Πούτιν θα μπορούσε να αναγνωρίσει την Υπερδνειστερία ως ανεξάρτητο κράτος - όπως έκανε με το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ πριν ξεκινήσει μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία - είτε θα μπορούσε να γίνει μια επιχείρηση «πλαστής σημαίας» που κατασκεύασε η Ρωσία για επέμβαση.

«Για μένα, αποτελεί απορία το γεγονός ότι η Ρωσία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την Υπερδνειστερία ως ανεξάρτητη δημοκρατία με τον ίδιο τρόπο που έκανε με το Λουχάνσκ και το Ντόνετσκ», είπε ο Bosoni. «Αν δούμε τη Ρωσία να το κάνει, αυτό θα είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι σκέφτονται να μεταφέρουν τη σύγκρουση στη Μολδαβία».

https://www.businessnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου