Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022

Ανάρπαστα τα χάπια ιωδίου σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Πολωνία
Μνήμες από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ ξύπνησε η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου στην Ευρώπη.

Ο φόβος και η ανησυχία για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις των χαπιών ιωδίου σε Βουλγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Βέλγιο, Γαλλία, Σλοβακία και Ολλανδία, ενώ αύξηση καταγράφεται και στην Ελλάδα.

«Υπάρχει όντως μεγάλη αύξηση, δεν υπάρχει λόγος να το προμηθευτεί αν δεν έχει συμβεί κάτι. Υπάρχει όντως έλλειψη, αλλά δεν είναι κάτι τρομερό γιατί είναι ένα πολύ κοινό σκεύασμα», ανέφερε ο φαρμακοποιός Γιώργος Νύχας στο MEGA.

Στην έκθεση σε ραδιενέργεια το ιώδιο μπορεί να προστατεύσει την ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδή, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι δεν στη παρούσα φάση δεν χρειάζεται να πάρει κανείς χάπι.


«Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι έλλειψη ιωδίου είναι για τον καρκίνο του θυροειδή, δεν προλαμβάνει όλα τα είδη του καρκίνου», είπε ο κλινικός φαρμακολόγος Αναστάσιος Σπανιδέας. Από 15 έως 30 ευρώ κυμαίνεται η τιμή των σκευασμάτων ιωδίου.

Τα χάπια ιωδιούχου καλίου δεν είναι τίποτα παραπάνω από… ιώδιο που έχει και η θάλασσα. Το ιώδιο που παίρνει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω της διατροφής στο αλάτι.

Ωστόσο, η ανθρώπινη διατροφή περιλαμβάνει πολύ μικρότερες ποσότητες και για αυτό υπάρχουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα που παρέχουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα σε έναν οργανισμό. Οσον αφορά στο πώς στον οργανισμό σε περίπτωση έκκλησης ραδιενέργειας; Σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικών των Ηνωμένων Πολιτειών, «προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα από την εσωτερική πρόσληψη ραδιοϊωδίων».
Σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, ένα από τα πολύ ραδιενεργά και επιζήμια για τον οργανισμό ιόντα που δημιουργούνται είναι το ιώδιο 131.

Το ιώδιο έχει ένα χαρακτηριστικό, να συγκεντρώνεται στο θυρεοειδή και να προκαλεί καρκίνο του θυρεοειδούς. Περίπου το 30% της ραδιενέργειας που λαμβάνει ο ανθρώπινος οργανισμός, πηγαίνει στο θυρεοειδή αδένα, μέσω ιωδίου.

Εάν αμέσως μετά το ατύχημα πολύ γρήγορα πάρει κάποιος φάρμακο ιωδίου, το ιώδιο δεσμεύεται στο θυρεοειδή και παρεμποδίζει τη δέσμευση του ραδιενεργού στοιχείου, άρα μειώνει πολύ τις πιθανότητες για καρκίνο του θυρεοειδούς.


Τα χάπια ιωδίου σύμφωνα με τις αντενδείξεις, δεν έχουν παρενέργειες και χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, είναι ωστόσο πολύ ευαίσθητα στο ηλιακό φως και τη ζέστη που αλλοιώνει τη σύνθεσή τους.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου