Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Τούρκοι πουλάνε τα όργανά τους στο διαδίκτυο λόγω φτώχειας
Για έκρηξη του ενδιαφέροντος προσφοράς πώλησης οργάνων στις 3 μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, μιλά ο τουρκικός Τύπος.


Μάλιστα γίνεται λόγος για αύξηση 400% μέσα σε ένα χρόνο των αναρτήσεων του τύπου "θέλω να πουλήσω το νεφρό μου", ενώ οι αναζητήσεις για επιδόματα ανεργίας σημείωσαν εκτόξευση της τάξης του 5.000%.


Ο τουρκικός Τύπος, σύμφωνα με το Sigmalive, επισημαίνει ότι η προσφορά πώλησης οργάνων γίνεται από πολίτες στις 3 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, με την Σμύρνη να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας και να ακολουθούν η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Η Τουρκία περιορίζει τις μεταμοσχεύσεις ζωτικών οργάνων μεταξύ στενών συγγενών και δωρητών, αφού πρώτα έχουν ελεγχθεί από συμβούλια δεοντολογίας του υπουργείου Υγείας. Η αφαίρεση οργάνων ενός ατόμου τιμωρείται με φυλάκιση έως και εννέα ετών, ενώ και η πώληση ή η διευκόλυνση της πώλησης οργάνων επιφέρει την ίδια ποινή.


Άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα επικοινωνούν με το Τουρκικό Ίδρυμα Νεφρών (TBV) για να πουλήσουν τα νεφρά τους. "Όσοι διαβιούν σε άθλιες καταστάσεις το αναζητούν χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι έγκλημα", ανέφερε το TBV.

Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη όπως επισημαίνει το Sigmalive, συνέλαβε αρκετούς ξένους το Σάββατο για δύο διαφορετικές κατηγορίες εμπορίας οργάνων, ανέφερε η εφημερίδα "Χουριέτ".

Στο πρώτο περιστατικό, δύο Σύροι υπήκοοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για απόπειρα αγοραπωλησίας νεφρού, ενώ ο Ιορδανός διαμεσολαβητής συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή. Οι Σύροι υπήκοοι δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον, αλλά είπαν στο συμβούλιο δεοντολογίας ότι ήταν φίλοι εδώ και 14 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, άλλο ένα δίδυμο, ένας Ρώσος JB κι ένας Καζάκος, συνελήφθησαν μαζί με έναν Ουκρανό υπήκοο που διευκόλυνε την πώληση. Και οι τρεις συνελήφθησαν για πώληση οργάνου, που θα κόστιζε 10.000 δολάρια.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου