Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Πολωνία, Γερμανία και Αυστρία αρνούνται να πληρώσουν το ρωσικό αέριο σε ρούβλια
Ο πολωνικός όμιλος φυσικού αερίου PGNiG ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει να πληρώνει για τις αγορές του ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με την τρέχουσα σύμβαση και θα αρνηθεί τις πληρωμές σε ρούβλια που διεκδικεί η Μόσχα.

Η Γερμανία -για την οποία μια τέτοια αλλαγή αντιπροσωπεύει «παραβίαση της σύμβασης»- και η Αυστρία έχουν ήδη απορρίψει αυτό το αίτημα που υπέβαλε την Τετάρτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. «Το συμβόλαιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν μπορώ να αποκαλύψουμε, καθορίζει τον τρόπο πληρωμής. Δεν προβλέπεται ότι η μία πλευρά μπορεί να την τροποποιήσει κατά βούληση», είπε η PGNiG , σύμφωνα με το πρακτορείο PAP. «Θα εκπληρώσουμε αυτή τη σύμβαση σύμφωνα με τις δεσμεύσεις μας», κατέληξε.

Το τρέχον συμβόλαιο, γνωστό ως «συμβόλαιο Yamal», λήγει στο τέλος του έτους. Η Πολωνία σκοπεύει να απελευθερωθεί σύντομα πλήρως από την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο χάρη ιδίως στον αγωγό φυσικού αερίου Baltic Pipe που θα την τροφοδοτεί με νορβηγικό αέριο μέσω Δανίας και στον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου της στο λιμάνι Swinoujscie που δέχεται υγροποιημένο φυσικό αέριο που μεταφέρεται με πλοίο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP, Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου