Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Η εορτή του Ευαγγελισμού και της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Τύνιδα
Με εθνικό παλμό εορτάσθη η διπλή εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας της Ελλάδος από τους Έλληνες της Ιεράς Μητροπόλεως Καρθαγένης.

Συγκεκριμένως, την Παρασκευή 25η Μαρτίου ε.έ. μετά την τέλεσιν της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν του Αγίου Γεωργίου Τύνιδος, υπό του Σεβ. Μητροπολίτου Καρθαγένης κ. Μελετίου, εψάλη η καθιερωμένη Δοξολογία παρουσία του Εξοχ. Πρέσβεως της Ελλάδος στην Τύνιδα κ. Ευαγγέλου Τσαούση, της Ερίτ. Προξένου κας Σοφίας Κανταρά, του Προέδρου της Ελλην. Κοινότητος κ. Ιωάννου Δύντσικου και αρκετών Ελλήνων που διαβιούν στην Τυνησία.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης μετέφερε τις ευχές του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ.κ. Θεοδώρου Β' προς τον εορτάζοντα Πρέσβη της Ελλάδος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και ανέγνωσε το εόρτιο μήνυμα της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου προς τους Αποδήμους Έλληνες.

Μετά την απόλυση της θ. Λειτουργίας εψάλη Τρισάγιον, επραγματοποιήθη κατάθεσις στεφάνων υπό των Επισήμων εις το Ηρώον και παρουσιάστηκε η Έκθεση ζωγραφικής των μικρών μαθητών του Σχολείου με θέμα τα παιδιά των Ελλήνων Αγωνιστών της Επαναστάσεως.

Προς άπαντας προσεφέρθη εόρτιο γεύμα που ετοίμασαν οι Κυρίες της Ελληνικής Κοινότητος.

Τέλος, το απόγευμα της ιδίας ημέρας εψάλη η Γ' στάση των Χαιρετισμών και την επομένη ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Μελέτιος ανεχώρησε για 15ήμερη ποιμαντική περιοδεία στο Μαρόκο.

Ας σημειωθεί ότι τον πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου κα Σοφία Αργυροπούλου, με το πρωτότυπο θέμα για την ελληνική φύση όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα ποιητικά κείμενα της Επαναστάσεως του '21, ενώ απήγγειλε μετεφρασμένο για πρώτη φορά στα ελληνικά το ποίημα του κορσικανού ποιητή και ακουαρελίστα Xavier Canny με τίτλο: «Renouveau» δηλαδή Ανανέωση, γραμμένο τον Απρίλιο του 1897.

Παραθέτεται απόσπασμα της ομιλίας:


"Ο λόγος μου σήμερα θα είναι διαφορετικός. Δεν θα μιλήσω για την ανδρεία των Ελλήνων ούτε για τους αγώνες που έκαναν και που τους γνωρίζουμε όλοι. Έχουν άλλωστε ειπωθεί τόσα πολλά… Σήμερα θα υμνήσω τη φύση και τους πρωταγωνιστές της. Τη θάλασσα, τους κάμπους και τα βουνά, που ήταν πάντα εκεί αγέρωχοι μάρτυρες, κοιτώντας ίσως με κάποια στωϊκότητα τους αγώνες των Ελλήνων για την ελευθερία. Η φύση εξάλλου δεν μπορεί να αλλάξει για το χατίρι κανενός αλλά είναι πάντα εκεί, σιωπηλός μάρτυρας της ανθρώπινης παρουσίας.


Είναι εκεί, αλλάζει συνέχεια εποχές, ανθίζει και μαραίνεται. Συμμετέχει νοερά στη ζωή των ανθρώπων και τους σαγηνεύει με την ομορφιά της αλλά δεν παίρνει το μέρος κανενός.

Η φύση σπάραξε την καρδιά του Αθανάσιου Διάκου που την ώρα που η άνοιξη έδειχνε τα πρώτα της σημάδια, αυτός έπρεπε να φύγει, να θυσιαστεί.

Ο ίδιος ο θάνατος δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δύναμη και την ομορφιά της φύσης.

«Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει τώρα π΄ ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζ΄ η γη χορτάρι» λέει με παράπονο ο Διάκος που - τόσο νέος - εγκαταλείπει τη ζωή και, μάλιστα, στην καρδιά της άνοιξης!........."

evagelismos tinida 2

evagelismos tinida 2

evagelismos tinida 2

evagelismos tinida 2

evagelismos tinida 2

evagelismos tinida 2


https://www.romfea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου