Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Υπερβολική τιμή αγοράς δύο τάνκερ για το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό
Η γερμανική κυβέρνηση κατέβαλε πολύ υψηλό τίμημα για την αγορά δύο δεξαμενόπλοιων που χρειαζόταν το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλήρωσε έως και 250 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω για τα δύο τάνκερ. Σύμφωνα με την έκθεση, η θυγατρική εταιρεία του ναυπηγείου Lürssen στη Βρέμη, NVL, ανέλαβε τη σύμβαση τον Ιούλιο του 2021. Εκείνη τη χρονική στιγμή, ειδικοί από την Bundeswehr είχαν ήδη αξιολογήσει ως «υπερβολικά υψηλή» την τιμή των 870 εκατομμυρίων ευρώ που ζητούσε η NVL για τα δύο δεξαμενόπλοια, σύμφωνα με έγγραφα που χαρακτηρίστηκαν ως «εμπιστευτικά», ανέφερε η SZ.

Σε μια εμπιστευτική έκθεση από το καλοκαίρι του 2021, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε επίσης τη σύμβαση «ως ένα πολύ ακριβό έργο με περιορισμένες δυνατότητες». Εκτιμούσε, επίσης, ότι υπάρχουν «σημαντικές αμφιβολίες» για την απόδοση της σύμβασης.

Ορισμένοι έλεγχοι τιμών από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Προμηθειών ήταν επίσης αρνητικοί. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι επιθεωρητές εκτιμούσαν ότι ένα ποσό «περίπου 620 εκατομμύρια ευρώ» θα ήταν μια ρεαλιστική τιμή για τα δύο δεξαμενόπλοια, δηλαδή 250 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από όσα ζητούσε το ναυπηγείο.


Ανεξάρτητα από τις επικρίσεις, η διοίκηση του γραφείου προμηθειών εξακολουθεί να υποστηρίζει τη σύμβαση. Με επιστολή προς το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε, προτείνει την αποδοχή του τιμήματος των 870 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αποτραπούν αρνητικές «επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού».

Το γερμανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει δύο δεξαμενόπλοια, το «Rhön» και το «Spessart». Και τα δύο χρησιμοποιούνται εδώ και 45 χρόνια και δεν πληρούν πλέον τους σύγχρονους κανονισμούς.


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου