Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Κλεισίδι Ανάφης: Η παράδοξη βλάστηση, ο αιωνόβιος φοίνικας, οι διάσημοι παραθεριστές

Παραθαλάσσιος οικισμός με λιγότερους από 15 κατοίκους, χτισμένος σε πλαγιά κοντά στο λιμάνι του νησιού (Όρμος Αγίου Νικολάου), με θέα στη θάλασσα και τα νησάκια Μακρά, Φτενά και Παχιά .

Το Κλεισίδι απέχει 2,5 χλμ ΝΑ από τη Χώρα και μπορείτε να το επισκεφθείτε είτε με αυτοκίνητο, εάν διαθέτετε, είτε με το λεωφορείο, που ξεκινά από το λιμάνι και τη Χώρα.

Κλησίδι με η ή Κλεισήδι με ει γιατί οι απόψεις διίστανται…όπως και να το γράψεις είναι αναμφισβήτητα ένας σταθμός για τον ταξιδιώτη της Ανάφης. Σταθμός αγαπημένος όπως μαρτυρεί η για χρόνια επαναλαμβανόμενη προτίμηση αρκετών -πολλές φορές- διάσημων παραθεριστών όπως του αείμνηστου σκιτσογράφου Γιώργου Ιωάννου που δυστυχώς πέθανε λίγο πριν χαρεί ένα ακόμα καλοκαίρι στο αγαπημένο Κλησιδάκι του.

Κλησίδι με η όπως αναγράφεται στους επίσημους πολεοδομικούς χάρτες της χώρας, από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου που είναι στην περιοχή και από παράφραση έγινε εκκλησιδάκι -> ‘κλησιδάκι και τελικά Κλησίδι. Στο βιβλίο λαογραφικής μελέτης του Στέφανου Ήμελλου για την Ανάφη, οφείλουμε να αναφέρουμε όμως την εκδοχή Κλεισίδι με ει από το περίκλειστον της παραλίας του, όπως αναγράφεται και στις πινακίδες του νησιού.

Ονοματοθετημένος βοσκότοπος αρχικά το Κλησίδι, σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων ανατολικότερα από το λιμάνι της Ανάφης, αποτελεί τη φυσική προέκταση της παραλίας του Γιαλού , στην οποία μάλιστα μπορεί να πάει κανείς κολυμπώντας παρακάμπτοντας τα ενδιάμεσα ψηλά βράχια που τις χωρίζουν. Οδικώς υπάρχει παράκαμψη του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο Κλησίδι αλλιώς ένα μονοπάτι ξεκινά από το λιμάνι και καταλήγει πάλι σ’ αυτό σε λίγα μόλις λεπτά. Μετά το Γιαλό είναι η μόνη παραλία του νησιού που έχει τόσο εύκολη πρόσβαση, αφού απέχει λίγα μέτρα από τον οικισμό. Βοσκότοπος όπως είπαμε αρχικά, σπίτια όμως θα χτιστούν από το 1962 και έπειτα. Σήμερα θα βρείτε δωμάτια και δύο εστιατόρια που είναι γνωστά για την τοπική τους κουζίνα. Στο ένα δε απ’ αυτά, για δέκα συνεχή σχεδόν καλοκαίρια, ο διάσημος σκιτσογράφος Ιωάννου θα κάθεται επί ώρες στο ίδιο σημείο, θα παρατηρεί την παραλία και τους λουόμενους και θα ζωγραφίζει συχνά τοπία του νησιού. Έναν πίνακα μάλιστα θα τον δωρίσει στο εστιατόριο και θα ταξιδέψει ως σουπλά μέσω των θαμώνων του σε όλο τον κόσμο.

Άλλοι μεγάλοι καλλιτέχνες που προτιμούν το Κλησίδι για τις διακοπές τους είναι ο ζωγράφος Σπύρος Παπαγιανόπουλος που έχει φιλοτεχνήσει μια τοιχογραφία στο εστιατόριο της κ.Μαργαρίτας και έναν πίνακα σε παρακείμενο μπαρ καθώς και ο γερμανός λιθογράφος Κρίστιαν Πφάιφερ – σήμα κατατεθέν του νησιού μια και το προτιμά για τουλάχιστον εικοσιπέντε χρόνια. Έργα του θα δείτε επίσης στο εστιατόριο της κ. Μαργαρίτας.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κλησιδίου είναι η πάραδοξη για κυκλαδονήσι βλάστηση του, με αρκετά δέντρα κατά μήκος της παραλίας πρόθυμα να δώσουν τη σκιά τους στους παραθεριστές το καλοκαίρι και αρκετά ενδημικά φυτά το χειμώνα όπως η προβάτσα, το ραδίκιο και τα κρινάκια της θάλασσας. Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου στέκει περήφανα και ευλογάει το πέλαγος χρόνια τώρα, ενώ ένας αιωνόβιος φοίνικας από τους πολλούς που υπάρχουν στο νησί, φερμένος το πιθανότερο από Κρήτη ή Αφρική δίνει μια τροπική νότα στον κόλπο του Κλησιδίου, ο οποίος διακόπτεται απότομα στα ανατολικά από ψηλά απότομα βράχια. Αν παραφυλάξετε θα δείτε σίγουρα τα άγρια θαλασσοπούλια του νησιού να φωλιάζουν στα πιο απόκρημνα σημεία του και άλλα συνήθη όπως οι κουρούνες να πετάνε ανάμεσα στις καλαμιές.
Πηγή: https://toponymia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου