Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

350 εκατ. ευρώ η ζημιά των εξαγωγών για την Ελλάδα λόγω Ρωσίας-Ουκρανίας
Καμπανάκι για τις εξαγωγές εν μέσω πολέμου και κυρώσεων κρούουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ποιες οι απώλειες για την Ελλάδα.
Μόνο ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα από το ντόμινο κυρώσεων που επιβάλλονται μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το πρώτο «καμπανάκι» για τις εξαγωγές κρούει στο Sputnik ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ζημιά για την Ελλάδα –τόσο για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία– ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, μας εξηγεί, προσθέτοντας ότι η μείωση στον όγκο του εμπορίου είχε σημειωθεί από την εποχή της πανδημίας «και λίγο νωρίτερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που αναγνωρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις –κυρίως στη βόρεια Ελλάδα– έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως τα χαρακτηρίζει, –338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα– ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με σημαντική δραστηριότητα στα εμπόλεμα κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος αναγνωρίζει ότι ο κλάδος της γούνας πλήττεται περισσότερο και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει την κυβερνητική στήριξη, ενώ εκτιμά ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πληθωρισμός και η ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.

https://sputniknews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου