Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Καναδάς: Εφικτή η αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 300.000 βαρέλια
Τη δυνατότητα του Καναδά να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου έως και κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους, προκειμένου να συνδράμει στη βελτίωση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας από τις αναταράξεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επεσήμανε ο υπουργός Φυσικών Πόρων της χώρας, Τζόναθαν Ουίλκινσον.


Ο Καναδάς εξετάζει επίσης τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο με εγχώριο υγροποιημένο φυσικό αέριο κατόπιν αιτημάτων από ευρωπαϊκές χώρες, πρόσθεσε ο Καναδός υπουργός από το Παρίσι όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει σε συνομιλίες που διεξάγονται στα κεντρικά γραφεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Οι συνομιλίες, όπου μετέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι τους, έχουν στόχο την εύρεση τρόπων να αμβλυνθούν οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας που έχουν προκαλέσει οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας για την επίθεσή της στην Ουκρανία.

Ο Καναδάς, που είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο, είναι πρόθυμος να συμβάλει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας καθώς οι χώρες που μέχρι πρότινος βασίζονται στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αναζητούν εναλλακτικές λύσεις εν μέσω των κυρώσεων.


Ο Ουίλκινσον δήλωσε ότι ο Καναδάς θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου έως και κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα και τις εξαγωγές φυσικού αερίου έως και κατά 100.000 βαρέλια συνοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το τρέχον έτος.

“Οι Ευρωπαίοι φίλοι και σύμμαχοί μας χρειάζονται ο Καναδάς και άλλοι να ενεργοποιηθούν περισσότερο”, δήλωσε ο Ουίλκινσον. “Μας λένε ότι χρειάζονται τη βοήθειά μας για να γλιτώσουν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο βραχυπρόθεσμα, ενόσω επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της ηπείρου”, πρόσθεσε.

Ο Καναδάς επί του παρόντος εξάγει περίπου 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα στις ΗΠΑ, μικρό μέρος των οποίων επανεξάγεται στο εξωτερικό.

Ο Ουίλκινσον πρόσθεσε ότι ο Καναδάς διεξάγει συνομιλίες με ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με την ανάπτυξη περισσότερων έργων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επί του παρόντος, ο Καναδάς δεν έξαγει LNG, αλλά μια κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τη Shell κατασκευάζει μια μεγάλη μονάδα στη δυτική ακτή.

Πηγή: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου