Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022

Τουλάχιστον 2300 καταφύγια στην Κύπρο -Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση πολέμου
Την ίδια ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία και το ανελέητο σφυροκόπημα των Ρώσων, συνεχίζεται και ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις με κομμένη την ανάσα, όλοι μας επιχειρήσαμε για μερικά δευτερόλεπτα να μπούμε στη θέση αυτών των ανθρώπων, που τρέχουν να κρυφτούν σε καταφύγια για να σωθούν μαζί με τις οικογένειες τους. Άλλωστε, για μεγάλη μερίδα Κυπρίων πολιτών, ήρθε στη μνήμη τους η αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής του 1974, όπου μέχρι σήμερα αποτελεί μια ανεπούλωτη πληγή στην ιστορία της Κύπρου.

Πόσα καταφύγια έχουμε ωστόσο στην Κύπρο και τι γίνεται σε περίπτωση όπου ηχήσουν οι σειρήνες από βομβαρδισμούς και εχθροπραξίες; Σύμφωνα με πληροφορίες, στην παρούσα φάση, υπάρχουν 2,300 καταφύγια παγκυπρίως και ο κάθε πολίτης, οφείλει να γνωρίζει σε ποιο θα κατευθυνθεί σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την Πολιτική Άμυνα, η δημιουργία καταφυγίων και χώρων προστασίας αποτελεί βασικό μέτρο προστασίας άμαχων πολιτών για μικρή χρονική περίοδο σε περίπτωση εχθροπραξιών. Το πρόγραμμα δημιουργίας καταφυγίων ξεκίνησε το 1999 και ενώπιον του κράτους υπήρξαν τότε δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη αφορούσε στη δημιουργία υπόγειων καταφυγίων σε μεγάλους ανοικτούς χώρους, οι οποίοι θα απαλλοτριώνονταν για τον σκοπό αυτό και η δεύτερη αφορούσε στη δημιουργία καταφυγίων σε υφιστάμενους υπόγειους χώρους.

Μετά από μελέτη των δύο επιλογών, αποκλείστηκε η πρώτη, λόγω του τεράστιου οικονομικού κόστους και έτσι καταλήξαμε στη δεύτερη επιλογή, η οποία παρείχε τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής, με μαζικό μάλιστα τρόπο. Έτσι, χιλιάδες συμπολίτες μας, ιδιοκτήτες υπογείων, συγκατατέθηκαν στο να μετατραπούν οι ιδιόκτητοι χώροι τους σε δημόσιους χώρους καταφυγίων.
Διαβάστε όλο το Ρεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου