Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Το 2023 η Θεσσαλονίκη θα έχει το πιο σύγχρονο Μετρό
Πολύωρη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. στη Θεσσαλονίκη σχετικά με την πορεία των εργασιών της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης (ποσοστό ολοκλήρωσης 82%) καθώς και της επέκτασης προς την Καλαμαριά (ποσοστό ολοκλήρωσης 84%). Η σύσκεψη έγινε παρουσία του Υφυπουργού Υποδομών κ.Γιώργου Καραγιάννη, του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΑTTIKO ΜΕΤΡΟ Α.Ε. κ.Νίκου Κουρέτα, του Διευθυντή Έργου της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε κ.Μιλτιάδη Μπούγαλη, υψηλόβαθμων στελεχών της Διεύθυνσης Έργου καθώς και του Διευθυντή Έργου της Αναδόχου Κοινοπραξίας κ Παναγιώτη Κορακίτη και των συνεργατών του.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε «Στο πλαίσιο της δέσμευσής μας για την τακτική επίβλεψη της πορείας του Μετρό στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήσαμε σήμερα σύσκεψη εργασίας στα γραφεία της Αττικό Μετρό με την κατασκευάστρια κοινοπραξία και όλους τους εμπλεκόμενους στο έργο.

Στην σύσκεψη εργασίας συζητήθηκε η πορεία του έργου και διαπιστώθηκε η ικανοποιητική εξέλιξη του. Ειδικότερα, στη βασική γραμμή του έργου υπάρχει μεγάλη πρόοδος στην εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων, ενώ παράλληλα ξεμπλόκαρε, μετά από αρκετά χρόνια, και πλέον υπογράφεται την ερχόμενη εβδομάδα η σύμβαση για τον υπολειπόμενο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό στο έργο της επέκτασης στην Καλαμαριά.

Έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των 18 υπερσύγχρονων συρμών και συνεχίζονται επιτυχώς οι δοκιμαστικές λειτουργίες, ενώ προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός και η επιτροπή ελέγχει τα δικαιολογητικά για την προμήθεια των 15 επιπλέον συρμών του Μετρό.

Οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού Βενιζέλου που βρίσκεται στο 97%.

Αύριο μάλιστα θα εισαχθεί σε συνεδρίαση του ΚΑΣ, το θέμα της έγκρισης των μελετών για την αντιμετώπιση των υποκείμενων αρχαιοτήτων.

Προχωράμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στον προγραμματισμό που έχουμε κάνει και μένουμε πιστοί στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει.

Με πράξεις υλοποιούμε τη δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του Κώστα Καραμανλή, η Θεσσαλονίκη να έχει και μετρό και αρχαία και διαψεύδουμε τις φωνές του διχασμού και της εσωστρέφειας.

Είμαστε αποφασισμένοι και προχωράμε μπροστά για να έχει η πόλη μέχρι το τέλος του 2023 το πλέον σύγχρονο και λειτουργικό Μετρό σε όλη την Ελλάδα.»

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε η ικανοποιητική εξέλιξη των κατασκευαστικών εργασιών και στους 18 σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης (βασική γραμμή και επέκταση προς Καλαμαριά), η σταθερή και επιτυχημένη εξέλιξη των δοκιμών των συρμών και των συστημάτων στο Τμήμα Συντριβάνι – Αμαξοστάσιο Πυλαίας, καθώς και η εξέλιξη των Αρχαιολογικών εργασιών στο σταθμό Βενιζέλου αλλά και στο σταθμό Αγία Σοφία. Παράλληλα έχει αφιχθεί και ο τελευταίος (18ος) συρμός του έργου.

Η πρόοδος του έργου είναι πλέον ορατή και σε επίπεδο οδών καθώς έχει απελευθερωθεί και αποδοθεί στη πόλη το μεγαλύτερο μέρος των χώρων που καταλάμβαναν τα εργοτάξια του Μετρό.

Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα με όλες τις κατασκευαστικές εξελίξεις στα μέτωπα του έργου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σύντομη Τεχνική Περιγραφή του Βασικού Έργου
Υπογραφή της Σύμβασης :26/04/2006
ΑνάδοχοςΚοινοπραξία: «ΑΚΤΩΡ / WEBUILD / HITACHIRAILSTS/ HITACHIRailItaly»
Προβλεπόμενη ολοκλήρωση του Έργου:31/12/2023

(σύμφωνα με τη τελευταία αίτηση παράτασης του Αναδόχου)

Το έργο περιλαμβάνει:
13 σύγχρονους Σταθμούς με κεντρική αποβάθρα (απόσταση μεταξύ σταθμών: 500-600μ., μήκος κεντρικής αποβάθρας: 60 μ.)
9,6χλμ. γραμμής με δυο ανεξάρτητες σήραγγες μονής τροχιάς
18υπέρ-αυτόματους συρμούς τελευταίας τεχνολογίας, πλήρως κλιματιζόμενους, οι οποίοι θα κινούνται χωρίς οδηγό αλλά με συνοδό και χωρητικότητα 450 ατόμων
Μέγιστη Ικανότητα μεταφοράς : 18.000 επιβάτες / ώρα / κατεύθυνση

Αμαξοστάσιο έκτασης 50.000 τμ. στη περιοχή της Πυλαίας
Σύστημα αυτόματων θυρών επί των αποβαθρών σε κάθε σταθμό, για να λειτουργήσει σε συντονισμό με τους συρμούς, μέσω του συστήματος σηματοδότησης
Εκτιμώμενη ημερήσια επιβατικήκίνηση: 250.000 επιβάτες
Προμήθεια 18 συρμών

Σημερινή κατάσταση του Βασικού Έργου

Ο Ανάδοχος απασχολεί επιστημονικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό 605 ατόμων.

Μέχρι σήμερα το συνολικό ποσοστό υλοποίησης οικονομικού αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο 82%.

Το ποσοστό προόδου των εργασιών πολιτικού μηχανικού είναι περίπου 97.2% (εκτός των αρχιτεκτονικών τελειωμάτων που βρίσκονται στο 77%).

Οι Η/Μ εργασίες βρίσκονται στο 64% περίπου.Οι αρχαιολογικές εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλες τις θέσεις του έργου, πλην του σταθμού Βενιζέλου.
typosthe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου