Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2022

Σουηδία: Παραμένει το μυστήριο με τις πτήσεις drone πάνω από πυρηνικά εργοστάσια
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ξένες δυνάμεις ευθύνονται για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εθεάθησαν να πετούν κοντά σε πυρηνικά εργοστάσια της Σουηδίας τον Ιανουάριο. Αυτό ανέφερε σήμερα ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα, μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας.

Στα μέσα Ιανουαρίου η αστυνομία έστειλε περιπόλους και ελικόπτερα στη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Φόρσμαρκ για να κυνηγήσουν ένα τέτοιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε στην περιοχή, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Άλλα τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη παρατηρήθηκαν στους σταθμούς παραγωγής πυρηνικής ενέργειας του Όσκαρσαμν και του Ρίνγκχαλς.


Τα Φόρσμαρκ και Ρίνγκχαλς ανήκουν στην κρατική εταιρεία Vattenfall, ενώ το Όσαρσαμν στη γερμανική εταιρεία Uniper SE. Οι τρεις αυτές μονάδες παράγουν περίπου το 30% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας. Ο εισαγγελέας Χανς Ίχρμαν είπε στο ραδιόφωνο ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι για τις πτήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ευθύνονται ξένες δυνάμεις. Είναι επίσης ασαφές το τι ακριβώς ήταν αυτό που βρέθηκε κοντά στα εργοστάσια, πρόσθεσε.

Τα συμβάντα αυτά αναφέρθηκαν περίπου την ίδια περίοδο που ο στρατός της Σουηδίας άρχισε περιπολίες στη μεγαλύτερη πόλη του νησιού Γκότλαντ, στη Βαλτική, εν μέσω της εντεινόμενης κρίσης στις σχέσεις μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου