Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Χρήσιμες πληροφορίες για τη μετανάστευση στη Μάλτα -Ενδεικτικές Τιμές σπιτιών
Για τη μόνιμη εγκατάστασή σας στη Μάλτα, είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη εύρεση κατοικίας. Ενδεχομένως να πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο αναζήτησης καθώς η ζήτηση είναι συχνά μεγαλύτερη σε σχέση με την προσφορά, αυξάνοντας τις τιμές ενοικίασης και περιορίζοντας τις επιλογές σας. Το κόστος ενοικίασης ποικίλει ανάλογα το σημείο που βρίσκεται το διαμέρισμα, τις παροχές και την ηλικία του.


Ενδεικτικές Τιμές (2020) για σπίτια επιπλωμένα με 2 Υ/Δ, ανάλογα με παλαιότητα και τοποθεσία:

Κεντρικές Παραθαλάσσιες Περιοχές: Msida, Gzira, Sliema, St Julians, Pembroke, Swieqi, Madliena μεταξύ €800 και €1.300.

Κεντρικές Περιοχές: Birkirkara, Balzan, St. Venera, Qormi, Iklin, Attard, St. Gwann, Gharghur μεταξύ €700 – €1.100

Nότιες Περιοχές: Marsaskala, Zabbar, Marsaxlokk, Birzebbuga, Mqabba, Luqa μεταξύ €550 – €1,000.

Βόρειες Περιοχές: Mellieha, St Paul’s Bay, Naxxar, Mosta μεταξύ €750 – €1,100.

Τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης τουριστικής ζήτησης, τα ενοίκια είναι υψηλότερα, για το λόγο αυτό προτιμότερο θα ήταν να κλείνετε σπίτια μεταξύ Οκτωβρίου – Μαρτίου (αν είναι εφικτό), έτσι ώστε να βρείτε ανταγωνιστικότερα ενοίκια και να έχετε περισσότερες επιλογές. Τα συμβόλαια είναι τουλάχιστον ετήσιας διάρκειας με δυνατότητα να γίνουν και εξάμηνης. Τα περισσότερα ελεύθερα διαμερίσματα δίδονται σε μεσίτες (σε περισσότερους από έναν κάθε φορά) και ενοικιάζονται άμεσα (εντός κάποιων ημερών). Η αμοιβή του μεσίτη είναι ίση με το ενοίκιο ενός (1) μήνα (μισό ενοικιαστής και μισό ο ιδιοκτήτης) επιπλέον 18% Φ.Π.Α. Η εγγύηση είναι ίση με 1 ενοίκιο και μόνο σε μερικές περιπτώσεις ίση με 2 ενοίκια. Πάντα τα ενοίκια προπληρώνονται (στην αρχή εκάστου μήνα).

Προσοχή: Μη δίνετε/στέλνετε προκαταβολή πριν δείτε το σπίτι/διαμέρισμα ή επιβεβαιώσετε ότι μιλάτε με τον ιδιοκτήτη/επίσημο μεσίτη καθώς έχουν σημειωθεί περιστατικά διπλοενοικιάσεων και απάτης.

Σημείωση: Η συγκατοίκηση με άλλους ενοίκους στο ίδιο ακίνητο είναι συχνό φαινόμενο και νόμιμη πρακτική. Αν σας ενδιαφέρει διασφαλίστε ότι θα έχετε δικό σας συμβόλαιο στο όνομά σας για τη διάρκεια της διαμονή σας και το ενοίκιο που θα καταβάλετε.

Επιβεβαιώστε το κόστος ρεύματος (tariff plan) – νερού ανά μήνα (δείτε τα εναλλακτικά προγράμματα νερού και ρεύματος καθώς και τιμές στο www.arms.com.mt). Καθορίστε εξ αρχής τις απαιτήσεις σας από τον ιδιοκτήτη όσο αφορά την αγορά επιπλέον επίπλων, επιδιορθώσεις, επισκευές κτλ. Επίσης ζητήστε να καταγραφούν όλα τα έπιπλα, συσκευές και ζημιές πριν μπείτε επίσημα στο σπίτι.
Τέλος, επιβεβαιώστε ότι το συμβόλαιο που θα υπογράψετε θα υποβληθεί ορθά στις αρμόδιες υπηρεσίες της Μάλτας (Housing Authority Malta – εδώ) .

Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ
Μεσιτικά

Ελληνική Κοινότητα Μάλτας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου