Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Στέλνει Στρατό ο Πούτιν σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ
Εντολή για την ανάπτυξη στρατιωτών στο Ντονμπάς ως «ειρηνευτική δύναμη» έδωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατόπιν της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη.

Επιβεβαιώνοντας τους φόβους της Δύσης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ουσιαστικά «πατά» στην αναγνώριση της κυριαρχίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ για να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις -υπό το πρόσχημα της «ειρηνευτικής δύναμης»- σε αμφότερες τις περιοχές, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι παρεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει έναντι του ουκρανικού στρατού.


Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να εισέλθουν το συντομότερο απόψε ή αύριο, Τρίτη, στο Ντονμπάς για τη λεγόμενη «ειρηνευτική» αποστολή, ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που παρακολουθεί τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να προβλέπουν διεύρυνση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς εντοπίζουν προετοιμασίες για τη συμμετοχή σε αυτές αμφίβιων σκαφών και αερομεταφερόμενων μονάδων.

Αυτή τη στιγμή η Ουκρανία βρίσκεται υπό τον κλοιό 190.000 Ρώσων στρατιωτών, κατά τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Είναι περικυκλωμένη από το 75% των ρωσικών τακτικών δυνάμεων, βάσει των τελευταίων εκτιμήσεων των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Οι ρωσικές δυνάμεις -περισσότεροι από 30.000 στρατιώτες- δεν αποχώρησαν από το έδαφος της Λευκορωσίας μετά τη λήξη των «στρατιωτικών ασκήσεων», και η παρουσία τους ως φαίνεται θα συνεχιστεί επ' αόριστον.

Η εντολή για την ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ επιβεβαιώνει τους φόβους και τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι η Ρωσία αναζητά το πρόσχημα (νέας) εισβολής στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε υπό «ομηρία» το Κίεβο σε μία σκληρή «παρτίδα πόκερ» με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν και το ΝΑΤΟ, επιδιώκοντας παραχωρήσεις που εξαρχής γνώριζε ότι δεν θα λάβει -με ζητούμενο την επαναφορά της ρωσικής σφαίρας επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βρετανία και ΝΑΤΟ καταδικάζουν εν χορώ την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και κινούνται προς επιβολή κυρώσεων, καταγγέλλοντας παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ και του Διεθνούς Δικαίου.

Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων και υπό τον ορατό κίνδυνο γενικευμένου πολέμου, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. ΗΠΑ και Βρετανία βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει συνομιλήσει τηλεφωνικά για τις εξελίξεις τόσο με τον Εμανουέλ Μακρόν, όσο και με τον Όλαφ Σολτς και τον Μπόρις Τζόνσον.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει ότι η κίνηση Πούτιν «αποτελεί παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Η απόφαση για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ντονέτσκ και Λουχάνσκ «είναι ασύμβατη με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου