Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

"Έλληνας στην Ουκρανία": Ήμουν στο Κίεβο και άκουσα τις βόμβες να πέφτουν
Με τον Πούτιν να έχει πατήσει από σήμερα τα ξημερώματα το κουμπί του πολέμου στην Ουκρανία, με εκρήξεις να σημειώνονται σε Κίεβο και Οδησσό και με τις σειρήνες να ηχούν δυνατά στο κέντρο της πρώτης πόλης, ο κόσμος που ζει στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη σε πανικό.

Ο Παντελής Μπούμπουρας, Έλληνας που ζει μεταξύ Κιέβου και Οδησσού και είχε μιλήσει λίγες μέρες πριν στο Newbeast βρισκόταν στο Κίεβο την ώρα της επίθεσης. Τώρα, καθ’ οδόν από το Κίεβο προς Οδησσό ο κος Μπούμπουρας πρόλαβε να μας πει δύο κουβέντες πριν πάει να συναντήσει την οικογένεια του. Στον δρόμο που βρίσκεται χιλιάδες αυτοκίνητα βρίσκονται μαζί του σε μια μαζική φυγή των πολιτών από το Κίεβο.

Όπως μας είπε o ίδιος μουδιασμένος και σοκαρισμένος: «Έχει επέλθει πανικός στον κόσμο. Ήμουν στο Κίεβο και άκουσα τις βόμβες να πέφτουν στις 05.00 περίπου το πρωί. Γίνεται εισβολή στην Ουκρανία αλλά εμείς δεν μπορούμε να δούμε το πως. Ακούμε ότι γίνεται από διάφορα σημεία, από το Ντονμπάς, από Κριμαία, από Λευκορωσία και μάλλον και από την Οδησσό. Τώρα είμαι στον δρόμο από Κίεβο προς Οδησσό, και έχει ήδη πάρα πολλή κίνηση στον δρόμο. Δεν είδα στρατιώτες όταν έφυγα στην πόλη του Κίεβου».

Την πρώτη φορά που μας είχε μιλήσει ο κος Μπούμπουρας, ομογενής μεγαλοκατασκευαστής, ο οποίος ζει στην Οδησσό με την οικογένεια του εδώ και 25 χρόνια και πρόεδρος εκεί των ελληνικών επιχειρήσεων, ανάμεσα σε άλλα σημείωνε τα εξής: «Οι Ουκρανοί είναι μαθημένοι στο ψυχροπολεμικό κλίμα. Ο, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Πόλεμος; Πόλεμος. Καταστροφή; Καταστροφή. Οι Ουκρανοί από το 2014 και μετά έχουν συνηθίσει να ζουν με τις απειλές της Ρωσίας. H δύναμη της συνήθειας είναι μεγάλη δύναμη. Αλλά τον φόβο δεν τον εξαλείφει. Τώρα ο φόβος έγινε πραγματικότητα. Ήρθε η ώρα. {…}Είμαστε μεσοπέλαγα και προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Αυτά που έστησα 25 χρόνια εδώ δεν μπορώ να τα αφήσω. Έχω εδώ και παιδιά και εγγόνια. Και όχι μόνο εγώ αλλά όλοι οι Έλληνες που έχουν επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Πού να πάμε; Αν γίνει κάτι με τους Τούρκους στην πατρίδα μου την Λήμνο για παράδειγμα, οι Λημνιοί θα φύγουν; Η Ουκρανία είναι πια δεύτερη πατρίδα μου».Πόλεμος στην Ουκρανία: Έλληνας κάτοικος Κιέβου μιλά στην ΕΡΤ για την κατάσταση που επικρατεί

Τις δραματικές στιγμές που ζουν οι πολίτες του Κιέβου αλλά και σε άλλες πόλεις περιγράφει στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσιάμης Έλληνας κάτοικος Κιέβου. Ο ίδιος ανέφερε ότι πήγε στο γραφείο του το οποίο είναι υπόγειο και βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Κιέβου. Όπως είπε η κατάσταση είναι ήρεμη στο κέντρο του Κιέβου, δεν υπάρχει κίνηση στους δρόμους ενώ υπάρχει μεγάλη κίνηση στις εξόδους της πόλης και στα πρατήρια κασυσίμων. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει νόημα να φύγουμε, γιατί γίνεται το αδιαχώρητο», είπε ο κ. Τσιάμης, ωστόσο -όπως είπε- έχει όλα τα πράγματα του στο αυτοκίνητο και είναι σε ετοιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου