Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Δύσκολες στιγμές για περισσότερους από 600 Έλληνες Ομογενείς στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Στους σταθμούς του μετρό και σε υπόγεια σπιτιών στην πόλη Χάρκοβο της Ουκρανίας βρίσκονται οι περισσότεροι Έλληνες ομογενείς, που είναι στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα, φοβούμενοι τα αποτελέσματα της αιφνίδιας ρωσικής εισβολής, καθώς όλη η πόλη είναι περικυκλωμένη από Ρώσους στρατιώτες.

Η Κατερίνα Σεβτσένκο, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πόλης Χάρκοβο «Ήλιος», συγκλονίζει λέγοντας στο newsit.gr ότι από νωρίς το πρωί ακούγονται σε απόσταση αναπνοής, εκρήξεις και βομβαρδισμοί.

«Από νωρίς σήμερα ακούμε εκρήξεις, φοβόμαστε. Κάθε μία ώρα σχεδόν από το πρωί χτυπάνε. Απ’ ό,τι έχουμε καταλάβει κυρίως σε στρατιωτικές βάσεις, αποθήκες και αεροδρόμια. Όλα είναι κλειστά. Μαγαζιά, σχολεία, τα πάντα. Το φαρμακείο ήταν ανοιχτό και είχε πολύ κόσμο, αλλά τώρα έκλεισε. Τώρα είναι ανοιχτό μόνο ένα περίπτερο που θα το κλείσουν κι αυτό επειδή όλοι φοβούνται. Όλοι είναι ή στο μετρό της πόλης ή κλεισμένοι σε υπόγεια σπιτιών. Το μετρό είναι μεγάλο, έχει 30 στάσεις, το έχουν κάνει καταφύγιο και έχουν κουβέρτες και άλλα για να μπορέσουν οι άνθρωποι να περάσει η νύχτα».

Η κυρία Σεβτσένκο περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες να μιλήσει με την Πρεσβεία μας προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις κινήσεις τους. «Προσπάθησα να βρω την Πρεσβεία μας, μου απάντησαν ότι υπεύθυνο είναι για εμάς το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης. Πήρα αλλά δεν απαντάνε, είναι δύσκολη τώρα η επικοινωνία. Με ρωτούσαν από τον σύλλογό μας αν θα συγκεντρωθούμε εμείς οι 600 που την αποτελούμε και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Είμαστε στα σπίτια μας οι περισσότεροι. Μια φίλη μου ερχόταν προς το σπίτι μου και είδε τανκς να κινούνται προς τα δυτικά, προς το Κίεβο. Ο δήμαρχος της πόλης ανέβασε στο facebook μία ανάρτηση να μείνουμε στα σπίτια μας ψύχραιμοι αλλά αυτό δεν γίνεται. Δεν γίνεται τώρα να είμαστε ψύχραιμοι».
Ρεπορτάζ: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου