Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανία: Το Βερολίνο στέλνει 400 αντιαρματικά όπλα
Την αποστολή 400 αντιαρματικών ρουκετοβόλων όπλων (RPG) γερμανικής κατασκευής στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας ενέκρινε νωρίτερα απόψε Σάββατο η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.
Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.


Όπως αναφέρει το Reuters, η Γερμανία έχει μια μακροχρόνια πολιτική να μην εξάγει όπλα σε εμπόλεμες ζώνες, η οποία έχει τις ρίζες της στην αιματηρή ιστορία της του 20ου αιώνα. Οι χώρες που στοχεύουν να υπερβούν τις γερμανικές εξαγωγές όπλων πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για έγκριση στο Βερολίνο.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα αναφερθεί σε αυτήν την πολιτική τις τελευταίες εβδομάδες όταν αρνήθηκε να παραδώσει θανατηφόρα όπλα στην Ουκρανία.


Σημειώνεται πως η Γερμανία, όπως μεταδίδει ο Guardian, έχει αντιμετωπίσει κριτική επειδή αρνήθηκε να στείλει όπλα στην Ουκρανία σε αντίθεση με άλλους δυτικούς συμμάχους. Η έγκριση σηματοδοτεί μια αλλαγή στην πολιτική.

"Η έγκριση έχει επιβεβαιωθεί από την καγκελαρία", δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας το Σάββατο. Τα RPG προέρχονται από αποθέματα του γερμανικού στρατού.

Εν τω μεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ τόνισε την "ειδική ευθύνη" της Κίνας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γι, ανέφερε το υπουργείο στο Twitter το Σάββατο.

https://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου