Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Οι 10 πιο ''παχύσαρκες'' χώρες στον κόσμο
Λίγο πριν περάσουν στο όριο παχυσαρκίας βρίσκονται οι Έλληνες σύμφωνα με τα τελευταία παγκόσμια στοιχεία για τη νόσο στο κόσμο. Όπως απεικονίζεται στο χάρτη, στην Ελλάδα το ποσοστό του σωματικού βάρους για τους ενήλικες κινείται στο 24,90%. Δηλαδή και με τη βούλα υπέρβαροι.
Μολονότι η παχυσαρκία συνδέεται με πολλές επιπλοκές και ασθένειες της υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένους τύπους καρκίνου και εγκεφαλικό, σήμερα οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είναι περισσότεροι από ποτέ. Στην πραγματικότητα, η παχυσαρκία θεωρείται μια σύγχρονη επιδημία στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Εχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975, με περίπου το 13% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι και περίπου το 39% να είναι υπέρβαροι.
Τι είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδος μέτρησης της παχυσαρκίας είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος ή ΔΜΣ, ο οποίος διαιρεί το βάρος ενός ατόμου (σε κιλά) με το ύψος του (σε μέτρα) στο τετράγωνο. Από ιατρική άποψη, οι βαθμίδες ΔΜΣ αναλύονται ως εξής:

ΔΜΣ κάτω από 18,5 = λιποβαρής
ΔΜΣ 18,5 έως <25 = υγιής
ΔΜΣ 25 έως <30 = υπέρβαρος
ΔΜΣ 30 έως <35 = παχύσαρκος (κατηγορία 1)
ΔΜΣ 35 έως <40 = παχύσαρκος (κατηγορία 2)
ΔΜΣ 40 ή μεγαλύτερος = παχύσαρκος (κατηγορία 3 - νοσογόνος)

Ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν είναι τέλειο μέτρο. Συγκεκριμένα, μερικές φορές μπορεί να δώσει «ψευδώς θετική» βαθμολογία σε άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό, των οποίων ο υψηλός ΔΜΣ δεν οφείλεται στο υπερβολικό σωματικό λίπος, αλλά στην περίσσεια μυών. Ως αποτέλεσμα αυτής της ανακρίβειας, πολλοί ιατροί στρέφονται στην αναλογία μέσης προς ύψος, ή WHtR, που συγκρίνει την περίμετρο της μέσης ενός ατόμου με το ύψος του. Εάν η μέση είναι περισσότερο από το μισό ύψος, (ή περισσότερο από 6/10 του ύψους για άτομα άνω των 50 ετών), αυτό το άτομο είναι παχύσαρκο.
Παχυσαρκία ανά χώρα

Τα ποσοστά παχυσαρκίας ποικίλλουν σημαντικά ανά χώρα ως αποτέλεσμα διαφορετικών τρόπων ζωής και διατροφής. Δεν υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού παχυσαρκίας μιας χώρας και της οικονομικής της κατάστασης. Ωστόσο, οι πιο πλούσιες χώρες τείνουν να έχουν περισσότερους πόρους για την υλοποίηση προγραμμάτων, εκστρατειών και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση των ανθρώπων σχετικά με το τι πρέπει να καταναλώνουν. Αυτές είναι από τις πιο υγιείς χώρες παγκοσμίως. Ορισμένες περιοχές του κόσμου, όπως ο Νότιος Ειρηνικός, έχουν δει ανησυχητικές αυξήσεις στα ποσοστά παχυσαρκίας τα τελευταία πέντε χρόνια. Ορισμένες κυβερνήσεις, όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν ξεκινήσει εκστρατείες τα τελευταία χρόνια για να προωθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής .Οι 10 πιο ''παχύσαρκες'' χώρες στον κόσμο

Η πιο παχύσαρκη χώρα κατά μέσο όρο ΔΜΣ είναι οι Νήσοι Cook, οι οποίες έχουν μέσο ΔΜΣ 32,9. Ακολουθεί το Nauru με 32,5 και μετά το Niue με 32,4. Σαμόα και Tonga έχουν και οι δύο μέσο όρο σε ΔΜΣ, 32,2. Στην πρώτη δεκάδα των πιο παχύσαρκων χωρών βρίσκονται το Tuvalu (30.8), το Kiribati (30.1), το Saint Lucia (30.0), Μικρονησία (29.7), και η Αίγυπτος (29.6). Αυτό που έχουν κοινό οι οκτώ από αυτές τις χώρες είναι ότι βρίσκονται στον Νότιο Ειρηνικό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το 12ο υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας στον κόσμο με 36,2%. Τα ποσοστά παχυσαρκίας ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των πολιτειών, που κυμαίνονται από 23% έως 38,10%. Αυτό οφείλεται στους ίδιους διατροφικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς παράγοντες που προκαλούν διακυμάνσεις μεταξύ των χωρών. Η διατροφή ευθύνεται πρωτίστως, με τους Αμερικανούς να λαμβάνουν ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε και πόσο από αυτά. Αντιμέτωποι με λαχταριστές διαφημίσεις που σερβίρονται παράλληλα με καμπάνιες που προωθούν την καθημερινή σωματική δραστηριότητα και τη σωστή διατροφή, πολλοί Αμερικανοί επιλέγουν γρήγορες, φθηνές και χορταστικές επιλογές, όπως επεξεργασμένα συσκευασμένα τρόφιμα, γρήγορο φαγητό και μεγαλύτερες μερίδες. Αυτό συχνά οδηγεί σε μια διατροφή πλούσια σε λίπος, θερμίδες και νάτριο και χαμηλή σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.
Οι 10 λιγότερο παχύσαρκες χώρες στον κόσμο

Εξετάζοντας τον μέσο ΔΜΣ, τρεις χώρες ισοδυναμούν με τη λιγότερο παχύσαρκη χώρα στον κόσμο, με μέσο ΔΜΣ 21,1: Μαδαγασκάρη, Ερυθραία και Αιθιοπία. Πέντε άλλες χώρες έχουν μέσο ΔΜΣ κάτω του 22: Timor-Leste (21.3), Μπουρούντι (21.6), Ιαπωνία (21.8), Κίνα (21.9) και Ινδία (21.9). Η παρουσία της Ιαπωνίας εδώ δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η εθνική διατροφή - η οποία δίνει έμφαση στα θαλασσινά, στις μέτριες μερίδες και την ελάχιστη προσθήκη ζάχαρης ή γαλακτοκομικών και λιπαρών - είναι μια πολύ υγιεινή προσέγγιση (όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το προσδόκιμο ζωής της Ιαπωνίας είναι από τα υψηλότερα στη Γη ).

Πηγές: https://worldpopulationreview.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου