Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Καναδάς: Πάνω από 100 συλλήψεις διαδηλωτών του κορονοϊού
Η αστυνομία του Καναδά υλοποίησε τις προειδοποιήσεις της προς τους διαδηλωτές και διέλυσε δια της βίας την κατάληψη στο κέντρο της Οτάβας κατά των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού. Σημειώνεται πως εδώ και τρεις εβδομάδες φορτηγά και διαδηλωτές είχαν αποκλείσει δρόμους της πρωτεύουσας του Καναδά, ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία τους έστειλαν τελεσίγραφο την Παρασκευή.

Η προσπάθεια να αδειάσει το κέντρο από τους διαδηλωτές και τα οχήματά τους ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Οτάβα.

Τέσσερις από τους βασικούς οργανωτές τέθηκαν υπό κράτηση και πάνω από 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εκατοντάδες αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων εφίππων, κινήθηκαν παραταγμένοι σε γραμμές και τους απομάκρυναν από τα οχήματά τους.

Υπήρξαν αρκετές στιγμές έντασης. Κάποιοι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν διά της βίας από τα οχήματά τους. Αστυνομικοί έριξαν στο έδαφος και ακινητοποίησαν άλλους που αντιστάθηκαν στην προέλαση των αστυνομικών δυνάμεων.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι κάποιοι διαδηλωτές επέδειξαν «επιθετική συμπεριφορά» και αναπτύχθηκαν έφιπποι αστυνομικοί στο σημείο για να «δημιουργήσουν κενό» μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων και των διαδηλωτών.

Τουλάχιστον μία γυναίκα ποδοπατήθηκε από το άλογο έφιππου αστυνομικού.Οι διαδηλωτές αρχικά ζήταγαν την άρση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των οδηγών φορτηγών που περνούν τα σύνορα. Όμως η κινητοποίηση γρήγορα έλαβε διαστάσεις, μετατράπηκε σε ευρύτερη διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό.

«Τα αιτήματά μας δεν είναι γελοία. Θέλουμε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας και των lockdowns», δήλωσε ο Γκορντ από τη Μανιτόμπα, οδηγός φορτηγού που είπε ότι δεν μπορεί να εργαστεί πλέον λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τις διασυνοριακές μεταφορές. Χθες, είπε ότι θα παρέμενε με το όχημά του έξω από το Κοινοβούλιο μέχρι να συλληφθεί.

Ο Τριντό επικαλέστηκε τη Δευτέρα τον νόμο περί μέτρων έκτακτης ανάγκης προκειμένου να δώσει στις αρχές ευρύτερες εξουσίες για τερματίσουν τις διαδηλώσεις.

Η αστυνομία έστησε 100 σημεία ελέγχου σε δρόμους γύρω από το κέντρο της πόλης χθες, αρνούμενη την πρόσβαση σε όσους δεν έχουν νόμιμο λόγο να εισέλθουν καθώς και αποτρέποντας την είσοδο σε οχήματα με τρόφιμα και καύσιμα. Οι αρχές ανέφεραν ότι χθες ρυμουλκήθηκαν 21 οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου