Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021

Λιβύη: Προξενείο στη Βεγγάζη αποκτά η Ελλάδα
Ο Αχιλλέας Ρακίνας αναμένεται να γίνει ο πρώτος πρέσβης στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, εκεί όπου σήμερα η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη θα εγκαινιάσει το γενικό προξενείο της Ελλάδας, το πρώτο στην πόλη.


Στην αποστολή συμμετέχει ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας Γιάννης Σμυρλής, ενώ τη συνοδεύουν ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης Γιώργος Κουμουτσάκος και ο αντιπρόεδρός της Γιώργος Κατρούγκαλος. Παρούσα στην τελετή εγκαινίων και η ελληνική κοινότητα της Βεγγάζης.

Ο Κώστας Φραγκογιάννης χθες είχε επίσημες συναντήσεις στην Τρίπολη, εκεί όπου τον Απρίλιο επαναλειτούργησε η ελληνική πρεσβεία, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι παρούσα στην επόμενη μέρα της Λιβύης και επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στην ανοικοδόμησή της.
Έπρεπε να είχαμε προσκληθεί στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη από την οποία απουσίασε η Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Real News επανέλαβε πως «τόσο λόγω γειτνίασης όσο και λόγω της παρουσίας μας στο έδαφος, μέσω της πρεσβείας και του προξενείου, καθώς και των συνεχών επαφών με τη λιβυκή πλευρά, κρίνουμε ότι έπρεπε να είχαμε προσκληθεί».


Δυστυχώς, τόνισε, «η γερμανική πλευρά είχε άλλη άποψη και για τον λόγο αυτό εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά μας προς το Βερολίνο».

Επίσης, γνωστοποίησε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη δεν συμμερίζεται απαραίτητα την προσέγγιση αυτή και ότι έχει ενημερώσει ατύπως ότι η Ελλάδα πρόκειται να συμπεριληφθεί σε ομάδα εργασίας για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αναμένεται να συνέλθει εντός των επομένων εβδομάδων.

«Αυτή η εξέλιξη δεν είναι τυχαία. Είναι το αποτέλεσμα συνεχών επαφών, καθώς και της έμπρακτης συνεισφοράς της χώρας μας» σημείωσε.

pontosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου