Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Φονικός καύσωνας στη Βόρεια Αμερική: Εκατοντάδες νεκροί σε Καναδά και ΗΠΑ
Εκατοντάδες νεκροί, θερμοκρασίες ρεκόρ, φωτιές και εκκένωση περιοχών είναι η κατάσταση που επικρατεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά. Από την Παρασκευή, τουλάχιστον 63 άτομα πέθαναν στο Όρεγκον, ενώ στο Σιατλ, ο αριθμός ξεπέρασε τους 13. Στην Ουάσινγκτον έχουν ήδη ξεκινήσει να ερευνούν τη σύνδεση των θανάτων με τον καύσωνα.

Ακόμη πιο δραματική είναι η κατάσταση στα βόρεια. Στη Βρετανική Κολούμπια του Καναδά ανακοινώθηκε ότι από την Παρασκευή έως την Τετάρτη το βράδυ καταγράφηκαν 486 αιφνίδιοι θάνατοι καταγράφοντας αύξηση 195% σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα. Στο Βανκούβερ καταγράφηκαν 98 θάνατοι και 2/3 των θυμάτων ήταν πάνω από 70 ετών.

Σύμφωνα με τις αρχές, το κύμα καύσωνα έπληξε ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που μένουν μόνοι τους. Οι τοπικές αρχές παραδέχονται ότι λόγω του μεγάλου όγκου των αναφερόμενων θανάτων, υπήρξαν καθυστερήσεις στον χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα για βοήθεια. Πάντως διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει ανακατανομή πόρων και καταβάλλονται προσπάθειες για ελαχιστοποίηση των χρόνων αναμονής.
Στον Καναδά σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας, με τον υδράργυρο στο Λίτον να σκαρφαλώνει στους 49,6 βαθμούς Κελσίου. Η περιοχή εκκενώθηκε μετά και από μία φωτιά που εκδηλώθηκε, ενώ ο κίνδυνος πυρκαγιάς βρίσκεται στο κόκκινο.


Ο κυβερνήτης του Όρεγκον έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ πολλά μέρη του Καναδά βρίσκονται υπό καθεστώς απειλής.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει από κατοίκους να μην πετούν πυροτεχνήματα, για να αποφευχθεί τυχόν εκδήλωση νέας φωτιάς την Ημέρα του Καναδά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου