Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Ανοίγουν και στη Βιέννη εστίαση, ξενοδοχεία και πολιτιστικά ιδρύματα από 19 Μαΐου
Αίροντας τις έως τώρα επιφυλάξεις του ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ ανακοίνωσε το απόγευμα ότι από τις 19 Μαΐου θα ισχύσουν και στη Βιέννη οι χαλαρώσεις των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, με την επαναλειτουργία της εστίασης, των ξενοδοχείων και των πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως είχε εξαγγείλει την προπερασμένη εβδομάδα η αυστριακή κυβέρνηση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις του με εμπειρογνώμονες, ο Μίχαελ Λούντβιγκ ανέφερε ότι παράλληλα με το άνοιγμα θα συνεχιστεί η στρατηγική των τεστ PCR, οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί και μετά από δύο εβδομάδες θα αξιολογηθεί εκ νέου με ειδικούς η κατάσταση.

Στη Βιέννη υπήρξε σκληρό lockdown μεταξύ 1ης Απριλίου και 3ης Μαΐου, το οποίο επιβλήθηκε μετά από απότομη αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, αλλά στο μεταξύ η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει εκτονωθεί και επίσης έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός νέων μολύνσεων της Covid -19.

Ηδη από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου - και έπειτα από έναν και πλέον μήνα - έχει αρθεί στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, το σκληρό lockdown που είχε επιβληθεί από την 1η Απριλίου στα τρία ανατολικά ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας - Βιέννη, Κάτω Αυστρία και Μπούργκενλαντ και επαναλειτουργούν πλέον το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες σωματικής φροντίδας, όπως κομμωτήρια, κάτω όμως από μέτρα προστασίας (μάσκα, τεστ).

Επίσης από τη Δευτέρα επιτρέπεται το άνοιγμα πολιτιστικών εγκαταστάσεων και ελεύθερου χρόνου, όπως μουσεία και ζωολογικοί κήποι - αλλά αυτό κάτω από αυστηρές προφυλάξεις ασφαλείας - ενώ στη Βιέννη καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους που ίσχυε για πέντε πολυσύχναστες πλατείες της.

Πλήρης άρση απαγόρευσης κυκλοφορίας

Το τέλος του σκληρού lockdown - που δεν υπάρχει πλέον σε κανένα από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια - σημαίνει επίσης ότι δεν ισχύει πλέον η απαγόρευση της κυκλοφορίας όλο το εικοσιτετράωρο στη Βιέννη και στην Κάτω Αυστρία, όπου οι μετακινήσεις σε άλλες περιοχές ήταν δυνατές κάτω από προϋποθέσεις και για συγκεκριμένο σκοπό.

Παρουσιάζοντας, πρόσφατα, τις χαλαρώσεις που θα υπάρξουν στην εστίαση, στον τουρισμό, στον πολιτισμό και στον αθλητισμό από την 19η Μαΐου, στα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε τονίσει πως «το φως στο τέλος του τούνελ είναι κοντά, αλλά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Πρόκειται για «προσεκτικά βήματα ανοίγματος με σαφή σχέδια ασφάλειας», και χάρη στον εμβολιασμό-τούρμπο, θα υπάρξει σιγά-σιγά επιστροφή στην κανονικότητα, ανέφερε ο ίδιος κατά την παρουσίαση.

Στα εστιατόρια με τεστ και μάσκα

Την Τετάρτη 19 Μαΐου ξεκινά η λειτουργία της εστίασης, όπου θα ισχύει η χρήση μάσκας και η καταχώριση προσωπικών στοιχείων, επιπλέον θα είναι απαραίτητο ένα διαγνωστικό τεστ για την είσοδο, με μόνον τέσσερα άτομα (συν παιδιά) να επιτρέπονται σε ένα τραπέζι και θα υπάρχουν μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα ανά τραπέζι. Εάν κάποιος δεν κάθεται σε τραπέζι, πρέπει να φέρει μάσκα FFP2, η κατανάλωση επιτρέπεται μόνο όταν κάποιος κάθεται, οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να φορούν μάσκα FFP2, ενώ, εάν έχουν κάνει τεστ, αρκεί η απλή μάσκα προστασίας.

Παρόμοιοι κανονισμοί προβλέπονται και στον τουρισμό, ενώ σε εκδηλώσεις, ειδικά στον πολιτιστικό και αθλητικό τομέα - όπου δεν θα επιτρέπεται η διάθεση φαγητών και ποτών - οι δυνατότητες υποδοχής επισκεπτών, τουλάχιστον σε εσωτερικούς χώρους, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο κατά το ήμισυ και επιπλέον θα πρέπει κατά την είσοδο να υπάρχει μία πιστοποίηση είτε αρνητικού τεστ, είτε εμβολιασμού, είτε ότι κάποιος έχει αναρρώσει από κορωνοϊό.

Στο πλαίσιο αυτών των κανονισμών θα μπορούν να διατεθούν έως 3.000 θέσεις επισκεπτών για εκδηλώσεις σε εξωτερικούς χώρους και έως 1.500 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ το πολύ 50 επισκέπτες θα επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις χωρίς καθορισμένες θέσεις.

Οι εκδηλώσεις με περισσότερους από 11 συμμετέχοντες θα πρέπει να κοινοποιούνται, με περισσότερους από 51 επισκέπτες απαιτείται άδεια από την υγειονομική αρχή, και εδώ, όπως και στην εστίαση, προβλέπεται ώρα κλεισίματος η 10η νυχτερινή. Ολα αυτά ισχύουν επίσης για συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου