Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Στη Σερβία αρχίζει η παραγωγή του ρωσικού Sputnik V
Η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη της παραγωγής του κύριου εμβολίου της κατά της Covid-19 στη Σερβία, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα παρασκευάσει το Sputnik V μετά τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.


"Η Σερβία έγινε η πρώτη χώρα της νότιας Ευρώπης που θα παράγει το Sputnik V", επισημαίνει η ανακοίνωση του Ρωσικού Ταμείο Άμεσων Επενδύσεών (RDIF), το οποίο χρηματοδότησε την ανάπτυξη και την παραγωγή του εμβολίου.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Ρωσικού Ταμείου διευκρίνισε ότι επί του παρόντος μόνο η Ρωσία και η Λευκορωσία, σύμμαχος της Μόσχας, παράγουν το εμβόλιο στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Σέρβος υπουργός Καινοτομίας Νενάντ Ποπόβιτς ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η παραγωγή στη Σερβία θα αρχίσει στις 20 Μαΐου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς πρόκειται επίσης να επισκεφθεί το Ινστιτούτο Torlak του Βελιγραδίου αύριο, Πέμπτη, όπου προγραμματίζεται η παραγωγή.

Η Σερβία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά παραμένει κοντά στη Ρωσία στο διπλωματικό επίπεδο, ξεκίνησε στις αρχές Ιανουαρίου την εκστρατεία εμβολιασμού με το Sputnik V.

"Το εύρος του εμβολιασμού θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά με την έναρξη τοπικής παραγωγής", δήλωσε ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, ο γενικός διευθυντής του Ρωσικού Ταμείου.

Τον περασμένο Αύγουστο, η ανακοίνωση της Μόσχας για το Sputnik V αρχικά επικρίθηκε στη Δύση ως πρόωρη.

Όμως, η αξιοπιστία του προϊόντος τεκμηριώθηκε τους μήνες που ακολούθησαν και το εμβόλιο έχει εγκριθεί επί του παρόντος σε 60 χώρες.

Καθώς δεν μπορεί να παράγει επαρκείς ποσότητες και επιθυμώντας να διαθέσει κατά προτεραιότητα την παραγωγή του στον ρωσικό πληθυσμό, η Μόσχα έχει παραδώσει ωστόσο μέχρι στιγμής μόνο μειωμένες ποσότητες στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου