Κυριακή 11 Απριλίου 2021

AstraZeneca: Ποια τα ύποπτα συμπτώματα μετά τον εμβολιασμό
Κανονικά συνεχίζεται -προς το παρόν- το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας και δεν αλλάζει ο προγραμματισμός που έχει γίνει για τα ραντεβού, καθώς ακόμη δεν έχουν ενταχθεί στη διαδικασία του εμβολιασμού οι πολίτες κάτω των 30 ετών, οι οποίοι θα εμβολιαστούν με τα υπόλοιπα εμβόλια και όχι με της AstraZeneca, σύμφωνα με τις νεότερες συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Η Επιτροπή σε συνεδρίασή της την Παρασκευή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία μετά από εμβολιασμό, ιδιαίτερα σε ηλικίες μεγαλύτερες των 30 ετών.

Ετσι, μετά την αξιολόγηση των διαθέσιμων δεδομένων, συνέστησε τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, περιλαμβανομένου και του εμβολίου AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω. Πρόκειται ουσιαστικά για τη «γραμμή» της Μεγάλης Βρετανίας που μετά και τα δεδομένα από τη δεύτερη δόση του εν λόγω εμβολίου κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα.

Δόσεις

Μέχρι την Πέμπτη 8 Απριλίου είχαν χορηγηθεί 1.530.168 δόσεις εμβολίου της Pfizer/BioNTech, 148.178 δόσεις εμβολίου της Moderna και 378.997 δόσεις της AstraZeneca. Στον ΕΟΦ έως και την Παρασκευή έχει αναφερθεί μία περίπτωση θρόμβωσης μεγάλων αγγείων και θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraΖeneca, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό και έχει περιληφθεί στην αξιολόγηση των αρχικών περιπτώσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.


Με βάση τα νεότερα δεδομένα, συνεχίζεται το εμβολιαστικό πρόγραμμα ως έχει, μέχρι να φτάσει η στιγμή να «ανοίξει» η πλατφόρμα των ραντεβού για τους κάτω των 30 ετών και ανακοινωθεί αναλυτικά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Εξετάζεται, ωστόσο, πιθανή αναπροσαρμογή του επιχειρησιακού σχεδιασμού και επίσπευση άλλων ομάδων του πληθυσμού, πιθανόν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, στην περίπτωση που προκύπτουν αδιάθετες δόσεις με την AstraΖeneca από όσους πολίτες είναι η σειρά τους και εμβολιάζονται.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» πάντως έχει ανεβάσει στροφές και στη χώρα μας αναμένονται τουλάχιστον 7.130.000 δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Ειδικότερα, από την Pfizer η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 4.350.000 δόσεις. Αντίστοιχα, από την AstraΖeneca το σύνολο για το τρίμηνο είναι 1.350.000 δόσεις, ενώ από την Johnson and Johnson, εμβόλιο με το οποίο θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτό τον μήνα, αναμένονται συνολικά 1.330.000 δόσεις. Παράλληλα, η Moderna έχει ενημερώσει το υπουργείο Υγείας ότι θα παραδώσει 100.000 δόσεις για τον Απρίλιο.


Τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν οι πολίτες
Οι πολίτες που εμβολιάζονται, στην εξαιρετικά σπάνια περίπτωση που θα εμφανίσουν λίγες ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητούν άμεσα ιατρική συμβουλή:

• Δύσπνοια.

• Θωρακικό άλγος.

• Αιφνίδιο οίδημα στα κάτω άκρα.

• Νευρολογικές εκδηλώσεις (επίμονη και έντονη κεφαλαλγία διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ημερών, θάμβος όρασης).

• Επίμονο κοιλιακό άλγος.

• Δερματικές εκχυμώσεις (μελανιές) ή εντοπισμένες πετέχειες (στικτές ερυθρές κηλίδες) εκτός από το σημείο χορήγησης του εμβολίου.

Οι γιατροί θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν έγκαιρα τις παραπάνω εκδηλώσεις που πιθανόν να εμφανιστούν μετά από εμβολιασμό για Covid-19, καθώς και τον ειδικό τρόπο αντιμετώπισής τους (συγκεκριμένες συστάσεις έχει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία στο www.eae.gr). Υπενθυμίζεται ότι οι υγειονομικοί πρέπει να δηλώνουν όλες τις περιπτώσεις θρομβώσεων ή/και θρομβοπενίας μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την απευθείας αναφορά ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΟΦ, στο https://kitrinikarta.eof.gr, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που συμβαίνουν τις πρώτες δύο εβδομάδες από τον εμβολιασμό.
Πηγή: eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου