Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Βανουάτου: Πώς μια ομάδα γυναικών έσωσε ένα νησιωτικό κράτος από το πλαστικό
Για χρόνια, το τροπικό νησιωτικό κράτος του Βανουάτου αγωνιζόταν για να εξαλείψει τα πλαστικά μιας χρήσης.

Τελικά, χάρη σε μια εκτεταμένη εκστρατεία, η χώρα εφάρμοσε με επιτυχία μία από τις αυστηρότερες απαγορεύσεις πλαστικών σε όλο τον κόσμο.

Σε μια προσπάθεια να προφυλάξει τους υφάλους, τα δάση, τις λίμνες, αλλά και τους ζωντανούς οργανισμούς σε ξηρά και θάλασσα, το Βανουάτου απαγόρευσε το 2018 τις πλαστικές σακούλες μιας χρήσης, τα πλαστικά καλαμάκια, καθώς και τα κουτιά από πολυστυρένιο.

Στη λίστα των απαγορευμένων πλαστικών πρόκειται να μπουν τους επόμενους μήνες και συσκευασίες τροφίμων, πλαστικά ποτήρια και μαχαιροπίρουνα, μεταξύ άλλων.

Προηγήθηκε μια εκτεταμένη εκστρατεία στην οποία πρωτοστάτησαν γυναίκες από το νησιωτικό κράτος. Όπως δήλωσε στο BBC η Μαρτίκα Τάχι από τον οργανισμό περιβαλλοντικών επιστημών της χώρας, πλέον η χρήση –αποκλειστικά εισαγόμενου- πλαστικού μειώθηκε σημαντικά και μαζί ελαττώθηκε και ο όγκος των σκουπιδιών.

Η σεφ Μίριαμ Μελό, που εργάζεται σε αγορά του Βανουάτου και η οποία επίσης συμμετείχε στην εκστρατεία, ανέφερε στο ίδιο μέσο ότι την πρώτη φορά που ζητήθηκε η απαγόρευση χρήσης της πλαστικής σακούλας, η αντίδραση του κοινού ήταν οργισμένη, καθώς ο κόσμος είχε συνηθίσει να χρησιμοποιεί το πλαστικό.

«Έπρεπε να το εξηγήσω στις μαμάδες στην αγορά» είπε, προσθέτοντας ότι έπειτα από συζητήσεις με τις τοπικές αρχές και μετά τη συλλογή υπογραφών, η κυβέρνηση χαρακτήρισε σημαντικό το ζήτημα.

Παραδοσιακά καλάθια άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως, με την αύξηση της ζήτησης να βοηθά μικρές τοπικές βιοτεχνίες –στις οποίες απασχολούνται πολλές γυναίκες- να ανακάμψουν.

Ακόμη και σήμερα, πάντως, σε κάθε δράση καθαρισμού, διαπιστώνεται ότι ακόμη υπάρχει σημαντικός όγκος πλαστικού, ο οποίος -δεδομένου πως δεν υπάρχει κάποιο εργοστάσιο ανακύκλωσης στο αρχιπέλαγος- καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Το αρχιπέλαγος του Βανουάτου βρίσκεται στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό Από τα 82 νησιά του αρχιπελάγους του Βανουάτου τα δύο μεγαλύτερα είναι το Εσπίριτου Σάντου και το Μαλακούλα, ενώ πρωτεύουσα είναι η Πορτ Βίλα.

Στη χώρα ζουν περίπου 270.000 άνθρωποι, ενώ οι 113 γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα νησιά του Βανουάτου κατατάσσουν τη χώρα –η οποία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1980- ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλία.

Με πληροφορίες από BBC, Wikipedia

naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου