Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021

Ψηφιακή 'Εκθεση & Παιδικός Διαγωνισμός Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης
Με αφορμή την συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει την ψηφιακή έκθεση «Αρχαιολατρία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου». Πρόκειται για μια πρωτότυπη στη σύλληψη έκθεση, που περιλαμβάνει σημαντικά ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα και του ελληνικού Νεοκλασσικισμού σε διάλογο με αρχαία αριστουργήματα, υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής-Μαρίας Τσιγκάκου και του Καθηγητή Νικολάου Χρ. Σταμπολίδη. Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση του 1821. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η αρχαιολατρία υπήρξε ο μακροβιότερος σύνδεσμος των Ευρωπαίων με την Ελλάδα.

Παράλληλα, με αφορμή την παραπάνω έκθεση, το Μουσείο καλεί τη νέα γενιά των απανταχού Ελλήνων, τα παιδιά της Ομογένειας, να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες». Μετά τη μεγάλη επιτυχία του περσινού διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής που συγκέντρωσε 26.000 συμμετοχές, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί και φέτος παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να αποτυπώσουν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα. Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, τα παιδιά αναζητούν και μαθαίνουν για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουν με τους Ήρωες του σήμερα.


Από πλευράς του Γραφείου του κ. Υφυπουργού, στο πλαίσιο των προσπαθειών για εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τη νέα γενιά απόδημων Ελλήνων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που εορτάζεται η ιστορική για το Έθνος μας επέτειος για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και δεδομένης της υφιστάμενης ανάγκης των ομογενών μας για πρόσβαση σε υλικό που παραπέμπει στην Πατρίδα και την Ιστορία της, σας κοινοποιούμε τους συνδέσμους (newsletter links), στα ελληνικά και στα αγγλικά, των παραπάνω δράσεων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και θα θέλαμε να σας καλέσουμε να επισκεφθείτε την ψηφιακή έκθεση, καθώς επίσης και να ενθαρρύνουμε τα Ελληνόπουλα της Διασποράς να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής και να γνωρίσουν καλύτερα την πτυχή αυτής της ιστορικής περιόδου. Μία πρωτοβουλία που είμαστε βέβαιοι ότι θα φέρει τη νέα γενιά των Ομογενών μας ακόμα πιο κοντά στην μητέρα Πατρίδα την ιστορική αυτή στιγμή.
Newsletter στα ελληνικά:


https://us10.campaign-archive.com/?u=d637bf53f5df7c1a771f1a89c&id=9449f63b26
Newsletter στα αγγλικά:


https://us10.campaign-archive.com/?u=d637bf53f5df7c1a771f1a89c&id=25b7c87f9c
Με πατριωτικούς χαιρετισμούς,
Ιδιαίτερο Γραφείο Υφυπουργού Εξωτερικών
αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό
κ. Κωνσταντίνου Βλάση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου