Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Sputnik V: Στο 92% η αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου
Το ΕΚΠΑ αναλύει τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας αναφορικά με την αποτελεσματικότητα που παρουσιάζει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.


Τα αποτελέσματα της έρευνας που έγιναν σχετικά με το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού, Sputnik V, τα οποία δημοσιεύτηκαν από το περιοδικό Lancet, αναλύει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με σημερινή του ανακοίνωση.

Από τα αποτελέσματα προκύπτει πως το Sputnik V, το οποίο βασίζεται σε ανασυνδυασμένο αδενοιόμ έχει αποτελεσματικότητα 92%, όπως προκύπτει από την τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών.
Έγινε μία διπλή, τυφλή, μελέτη σε 25 νοσοκομεία και πολυκλινικές στην πρωτεύουσα, Μόσχα, σε άτομα άνω των 18 ατόμων που είχαν αρνητικά τεστ στο ιό για τουλάχιστον 14 ημέρες και, φυσικά, δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μεταξύ 7 Σεπτεμβρίου και 24 Νοεμβρίου 2020, ενήλικες ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν ώστε να λάβουν είτε το εμβόλιο, είτε το εικονικό εμβόλιο, με το σύνολο που έκανε και τις δύο δόσεις να φτάνει στους 19.866.

Να σημειωθεί πως συμμετέχοντες, ερευνητές και προσωπικό δεν γνώριζαν ποιος ασθενής εμβολιάστηκε με ποιο εμβόλιο (κανονικό ή placebo).

Την 21η ημέρα από την πρώτη δόση του εμβολίου 16 (0.1%) από τους 14.964 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο και 62 (1.3%) από τους 4.902 συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου την 21η ημέρα μετά την 1η δόση ανήλθε στο 91.6%.

Οι συμμετέχοντες είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν προστασία έναντι του ιού από την 15η ημέρα μετά τον εμβολιασμό τους, ενώ μεταξύ αυτής και της 21ης το ποσοστό προστασίας έφτασε στο 73.6%.

Σε όλες τις υπο-αναλύσεις ως προς το φύλο και την ηλικία, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν άνω του 87%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91.8% στους συμμετέχοντες άνω των 60 ετών.
Όσοι έλαβαν το κανονικό εμβόλιο και μολύνθηκαν, δεν εμφάνισαν βαριά ή και μέτρια συμπτώματα, ενώ ήταν 20 όσοι τα εμφάνισαν και είχαν λάβει το εικονικό εμβόλιο. Επομένως, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας Covid-19 τις πρώτες 21 ημέρες μετά την 1η δόση του εμβολίου ήταν 100%.

Σχετικά με τις παρενέργειες, το ΕΚΠΑ αναφέρει πως οι συχνότερες ήταν ήπια, βαθμού σοβαρότητας 1. 45 από τους 16.427 (0.3%) συμμετέχοντες που έλαβαν εμβόλιο και 23 από τους 5.435 (0.4%) συμμετέχοντες που έλαβαν εικονικό εμβόλιο εμφάνισαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ καμία δε συσχετίστηκε με τον εμβολιασμό.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας κατεγράφησαν τέσσερις θάνατοι, οι οποίοι όμως δεν συσχετίστηκαν με τον εμβολιασμό
Συμπερασματικά, η ενδιάμεση ανάλυση της μελέτης φάσης 3 του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έδειξε 91.6% αποτελεσματικότητα μετά την 1η δόση του εμβολίου.

Τα αποτελέσματα αναλύονται από τους: Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννη Ντάναση, Μαρία Γαβριατοπούλου, γιατρούς θεραπευτικής κλινικής αλλά και τον Θάνο Δημόπουλο, πρύτανη του ΕΚΠΑ.

sputniknews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου