Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου-Βρανδεμβούργου

 

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προς τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου. Μεγάλο μέρος αυτής της νέας ελληνικής μετανάστευσης αφορά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, επιστήμονες, γιατρούς, μηχανικούς κοκ, ανάμεσα στους οποίους και μεγάλο μέρος των μελών του Συλλόγου μας. Τόσο οι ειδικευμένοι μετανάστες, όσο, και κυρίως, οι ανειδίκευτοι, ή αυτοί των οποίων η ειδίκευση δεν έχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζουν αυξημένες δυσκολίες στο να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στον νέο τους τόπο.

Μαζί με το νέο κύμα μετανάστευσης παρατηρείται όξυνση φαινομένων «μαύρης» εργασίας που παίρνουν διαφορετικές μορφές, όπως αδήλωτη ή υποδηλωμένη, ανασφάλιστη, κοκ. Κοινά στοιχεία στις περισσότερες περιπτώσεις αποτελούν
η υπερεκμετάλλευση (χαμηλοί μισθοί, συνήθως κάτω από τον εκάστοτε κατώτατο μισθό, εντατικοποίηση της εργασίας, μακρά ωράρια και απλήρωτες υπερωρίες κοκ),
και η αυξημένη καταπίεση, τόσο κατά την εργασία, όσο και σε υπόλοιπες πλευρές της κοινωνικής ζωής του μετανάστη, στις οποίες μπορεί να εξαρτάται από τον εργοδότη (κατοικία, συνδιαλλαγές με τις δημόσιες υπηρεσίες). Σε ακραίες -πλην όχι τόσο σπάνιες- περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε βίαιες ή σεξιστικές συμπεριφορές, παρενοχλήσεις, απειλές και τρομοκρατία, ειδικά όταν προσπαθήσουν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αγγίζοντας, έτσι, τα όρια της σύγχρονης δουλείας.

Συνολικά, οι πρακτικές αυτές είναι στα όρια της νομιμότητας ή απολύτως παράνομες.

Δυστυχώς, συμπατριώτες μας ανήκουν τόσο στην πλευρά των θυμάτων-εργαζομένων όσο και των θυτών-εργοδοτών, θέτοντας μια πρόκληση για τους μεταναστευτικούς συλλόγους. Ο Σύλλογός μας, λαμβάνοντας υπόψιν παλιότερο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου (ΕΚΒ) για αυτό το θέμα, καθώς και τη δραστηριοποίηση της Ομάδας Αλληλεγγύης «Εκτός Έδρας» της ΕΚΒ, καλεί την ΕΚΒ, τους συλλόγους της, και κάθε άλλη μεταναστευτική συλλογικότητα σε καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, αλλά και αλληλεγγύης και υποστήριξης των πληττόμενων εργαζομένων μεταναστών με τους εξής στόχους:
Την ενημέρωση των μεταναστών για τα δικαιώματά τους και τη διεκδίκησή τους, την ενθάρρυνση της συνδικαλιστικής τους ένταξης ή οργάνωσης.
Την υποστήριξη των μεταναστών που προβαίνουν σε καταγγελίες, και τη διαμεσολάβηση προς τους επίσημους κρατικούς φορείς και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Την ευαισθητοποίηση των μελών μας και της τοπικής κοινωνίας για το πρόβλημα, και την αποθάρρυνση των παρανομούντων εργοδοτών
Την ανάπτυξη της αλληλεγγύης ανάμεσα σε νέους και παλιούς μετανάστες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου