Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Ιρλανδία: Ισχυρές οι πρώτες ενδείξεις ότι τα εμβόλια έχουν αποτέλεσμα
Η Ιρλανδία αρχίζει να βλέπει ισχυρές πρώιμες αποδείξεις ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 προστατεύουν από την νόσο, μετά τους εμβολιασμούς εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τροφίμων οίκων ευγηρίας, ανέφεραν σήμερα αξιωματούχοι υγείας.
Η Ιρλανδία έχει εμβολιάσει περίπου 360.000 κατοίκους της χώρας των 4,9 εκατομμυρίων, μέχρι σήμερα εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμους οίκων ευγηρίας και πιο πρόσφατα άτομα άνω των 85 ετών. Πάνω από 133.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη από τις δύο δόσεις των εμβολίων.


Οι αξιωματούχοι επεσήμαναν μια απότομη πτώση του αριθμού μολύνσεων από Covid-19 στις τάξεις των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, λιγότερο από 300 την περασμένη εβδομάδα, από σχεδόν 1.400 την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Η Ιρλανδία βασίζεται κυρίως στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech και έχει χορηγήσει πολύ μικρότερες ποσότητες των εμβολίων της Moderna και της AstraZeneca.

Παράλληλα καταγράφηκαν λιγότερα από 200 κρούσματα σε οίκους ευγηρίας την περασμένη εβδομάδα έναντι 1.250 πριν από τρεις εβδομάδες, ενώ ο αριθμός θανάτων της Covid-19 σε νοσοκομεία και οίκους φροντίδας μειώνεται πιο γρήγορα από οπουδήποτε αλλού, αφού η χώρα τον περασμένο μήνα υπέφερε από το πιο θανατηφόρο κύμα της πανδημίας που έχει βιώσει μέχρι σήμερα.

"Με μεγάλη ευχαρίστηση, πιστεύουμε ότι αρχίζουμε να βλέπουμε ισχυρά πρώιμα αποδεικτικά στοιχεία για την προστατευτική επίδραση του εμβολιασμού αυτών των ομάδων που βρίσκονται στο στάδιο του εμβολιασμού αυτήν τη στιγμή" , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Φίλιπ Νόλαν, ο επικεφαλής της ιρλανδικής ομάδας μοντελοποίησης του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως αν οι παραδόσεις εμβολίων στη χώρα γίνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα, το 55% έως το 60% των ανθρώπων θα εμβολιαστούν πλήρως μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ο Νόλαν πρόσθεσε ότι παρόλο που ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων έχει επιβραδυνθεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η Ιρλανδία συνεχίζει να σημειώνει "σημαντική πρόοδο" έναντι όλων των δεικτών της νόσου κατά τη διάρκεια ενός lockdown που παρατάθηκε μέχρι τον Απρίλιο αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού παρέμεινε σταθερός στα 0,6 και 0,9, παρά την πιο μολυσματική "βρετανική" παραλλαγή B1.1.7 που είναι σχεδόν η κυρίαρχη μορφή της νόσου στην χώρα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες μειώθηκε σε 226 από 1.500 πριν από λιγότερο από έξι εβδομάδες.
thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου