Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021

Οι Αρκάδες της Μελβούρνης τίμησαν την Μνήμη του Κολοκοτρώνη
Με μεγάλη κατάνυξη και ευγνωμοσύνη, οι Αρκάδες τέλεσαν δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του ήρωα και ελευθερωτή της πατρίδας μας Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, την Κυριακή,7 Φεβρουαρίου 2021, στον ιερό ναό Παναγίας Άξιον Εστίν.

O Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου 1770 κάτω από ένα δένδρο και έφυγε από τη ζωή ήρεμος, χαρούμενος και δοξασμένος στο σπίτι του στην Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου 1843.

Μας χάρισε το πολυτιμότερο αγαθό της ζωής, την Ελευθερία, που τη συνοδεύoυν όλα τα άλλα ιδανικά και αξίες για την αρμονική ζωή του ανθρώπου. Ο Κολοκοτρώνης έταξε την ζωή του σε δύο μεγάλα ιδανικά, την Πατρίδα και την Ελευθερία.
Τα κατορθώματά του και οι δοξασμένες νίκες του είναι πολλές και συγκινητικές και με αυτές τον δοξάζουμε και το όνομά του θα παραμείνει όχι μόνον το Ελληνικό στερέωμα αλλά της υφηλίου διότι δίδει το φωτεινό παράδειγμα της φιλοπατρίας και της αγάπης προς την Ελευθερία.

Ο άνθρωπος που δεν νοιώθει στα βάθη της καρδιάς του την Ελευθερία δεν είναι σε θέση να νοιώσει αληθινά της Επανάσταση του 1821. Μπορεί να την καταλάβει ως ένα πολιτικό και ιστορικό γεγονός, δηλαδή να την νοιώσει από την υλική μεριά, δεν νοιώθει όμως από αυτήν το «τιμιότατον» δηλαδή την πνευματική φωτοχυσία της που την καθιστά ξεχωριστή ανάμεσα στις άλλες επαναστάσεις των λαών που έγιναν.

Η απόδοση της τιμής και της ευγνωμοσύνης μας προς τον ηρωικό αυτόν άνδρα έχει καθιερωθεί στο ετήσιο εορτολόγια των Αρκάδων, όπου γης, και εορτάζεται με την ανάλογη επισημότητα και συμμετοχή, διοργανώνοντας δοξολογίες και κατάθεση στεφάνων.
Φέτος παρά τις δυσκολίες και περιορισμούς στις λαϊκές και θρησκευτικές συγκεντρώσεις που έχει επιβάλει η Πανδημία, η παρουσία των ανθρώπων και των οργανισμών της παροικίας ήταν πολύ ικανοποιητική. Έλαβαν μέρος και κατέθεσαν στεφάνι:

Ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης για το Προξενείο.
Ο κ. Μ. Καραμήτος για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.
Ο κ. Χ. Βιολάρης για την Κυπριακή Κοινότητα Μελβούρνης
Ο κ. Δ. Αλεξόπουλος για την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αυστραλίας.
Η κ. Χ. Κανατά για τον Παναρκαδικό Σύλλογο Μελβούρνης «Ο Κολοκοτρώνης».
Ο κ. Χ. Βιολάρης για την ΠΑΣΕΚΑ.
Ο κ. Μ. Βανταράκης για την Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.
Η κ. Σιμέλα Σταματοπούλου για την Αυστραλιανή Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων.
Ο κ. Θ. Κασιμιώτης για την Πανελλήνια Ένωση Εφέδρων Αποστράτων Αυστραλίας.
Ο κ. Ηλίας Ζαφειρόπουλος για την Πανγορτυνιακή Αδελφότητα Μελβούρνης.
Ο κ. Κώστας Κωστόπουλος για τον Σύλλογο Νεστάνης.
Ο κ. Νικήτας Χρυσανθακόπουλος για τον Σύλλογο Πρασίνων.

Ακολούθησαν σύντομες ομιλίες από τον Γ. Πρόξενο της Ελλάδας κ. Ε. Κακαβελάκη και από τον Πρόεδρο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας κ. Δημήτρη Αλεξόπουλο.
Η ανωτέρω εκδήλωση στην μνήμη του Γέρου του Μοριά, είναι η πρώτη από αυτές, και όχι μόνο, που οι Αρκάδες της Μελβούρνης έχουμε δρομολογήσει να εορτάσουμε, πάντοτε με την συγκατάθεση των απαγορεύσεων της Πανδημίας, καθ’ όλη την διάρκεια της Παλιγγενεσίας των 200 Χρόνων της Ελευθερίας μας από την ημέρα της έναρξης της Επανάστασης το 1821.
Με αυτή την ευκαιρία παραθέτουμε ακολούθως το Συνοπτικό Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2021.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΤΟΥΣ 2021

1. Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου 2021- 10 π.μ. στον Ιερό Ναό Άξιον Εστί. Μνημόσυνο και κατάθεση στεφάνων στην τιμή και μνήμη του ελευθερωτή της Ελλάδος, Θ. Κολοκοτρώνη.
2. Κυριακή, 21 Μαρτίου 10.00 π.μ. Παρέλαση της Εθνικής Εορτής 25ης Μαρτίου, 1821.
3. Κυριακή, 4 Απριλίου, Εκδρομή/Γεύμα στους Αμπελώνες.
4. Σάββατο, 15 Μαΐου 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Παναρκαδικού Συλλόγου. Μάχη Βαλτετσίου και Γιορτή της Μητέρας.
5. Παρασκευή, 4 Ιουνίου 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Παναρκαδικού Συλλόγου, Αρκαδική βραδιά και αφιέρωμα στον Αρκά ποιητή Νίκο Γκάτσο.
6. Κυριακή, 25 Ιουλίου 10 π.μ. στον Ιερό Ναό Άξιον Εστί, Μάχη Δερβενακίων, Μνημόσυνο και κατάθεση Σετφάνου.
7. Κυριακή, 22 Αυγούστου 3.00 μ.μ. στην αίθουσα του Παναρκαδικού Συλλόγου, παρουσίαση του βιβλίου της Γιώτας Κριλή «Τριλογία».
8. Κυριακή, 12 Σεπτεμβρίου 1.00 π.μ. στην αίθουσα Παναρκαδικού Συλλόγου, Γιορτή του Πατέρα.
9. Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Άξιον Εστί. Απελευθέρωση της Τριπολιτσάς. Μνημόσυνο και κατάθεση Στεφάνων.
10.Σάββατο, 9 Οκτωβρίου 7.00μ.μ., Ετήσιος Χορός Παναρκαδικού Συλλόγου ο «Κολοκοτρώνης».
neoskosmos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου