Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2021

Μνημόσυνο στο Μόναχο για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή
Με ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση έγινε στο Μόναχο (την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου) τελετή μνήμης για τον παγκοσμίου φήμης Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή.Η εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσαν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, Ενορία Αγίων Πάντων Μονάχου και το Ελληνκό Λύκειο Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» έλαβε χώρα μπροστά στον επιτάφιο κίονα Καραθεοδωρή που είναι τοποθετημένος στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου.
Όπως είναι γνωστό, ο κίονας ήταν τοποθετημένος επάνω στον τάφο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο Κοιμητήριο του Δάσους στο Μόναχο. Με ειδική επίσημη ελληνοβαυαρική τελετή μεταφέρθηκε ο κίονας από τον τάφο και τοποθετήθηκε (στις 7.7.2019) στην αυλή του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, εις μνημόσυνον αιώνιον.
Λόγων των πολιτειακών διατάξεων προς αποφυγή της πανδημίας, δεν επετράπη εφέτος η συμμετοχή στο μνημόσυνο περισσοτέρων μελών της Παροικίας μας, παρά μόνο των κληρικών, αντιπροσωπείας του διδακτικού προσωπικού και της μαθητιώσας νεολαίας του Λυκείου Μονάχου, και ενός εκπροσώπου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον προϊστάμενο του Ναού των Αγίων Πάντων Μονάχου, Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Σιώμο και από τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, Αρχιερατικό Επιτετραμμένο για τις δημόσιες σχέσεις με τη Βαυαρική Πολιτεία.
Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης η μαθήτρια Αλεξάνδρα Καΐρη (Α’ Λυκείου) απήγγειλε το ποίημα του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Θώδη, ενώ η μαθήτρια Δήμητρα Σαρακατσάνη ανέγνωσε το κείμενο της αναγγελίας θανάτου του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, από τον τότε πρόεδρό της Αναστάσιο Ορλάνδο στις 23 Φεβρουαρίου 1950.
Στην τελετή παρέστησαν η αναπληρώτρια διευθύντρια του Λυκείου Μονάχου «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή» κ. Ασημίνα Χρυσικού (φιλόλογος), ο υποδιευθυντής κ. Μιλτιάδης Αδάμ (μαθηματικός), ο πρώην διευθυντής κ. Σταύρος Ελευθεριάδης (γυμναστής), ο κ. Νικόλαος Γκάβαλος (μαθηματικός) και οι μαθητές/ριες Δήμητρα Σαρακατσάνη και Κωνσταντίνος Τικιστιρμάς (Β’ Λυκείου), και Αλεξάνδρα Καΐρη και Διονύσιος Γκάβαλος (Α’ Λυκείου).
Παρέστη επίσης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου κ. Ιωάννης Σαρακατσάνης.
Όλοι οι παρευρεθέντες κατέθεσαν στο τέλος της εκδήλωσης μπροστά στον κίονα Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από ένα λουδούδι, ως έκφραση σεβασμού και τιμής προς τον μεγάλο και παγκοσμίου αίγλης Έλληνα Μαθηματικό.
eleftheria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου