Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2021

Γερμανία: Σεξουαλικές κακοποιήσεις από τον ομοσπονδιακό προπονητή κολύμβησης
Οι αθλητές του συγκαταλέγονταν στους καλύτερους κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης παγκοσμίως, ενώ υπήρξε προπονητής δύο Γερμανών ολυμπιονικών. Οι αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel για τον 43χρονο Στέφαν Λουρτς έχουν προκαλέσει σεισμό στο διεθνές αθλητικό στερέωμα. Κατηγορείται μεταξύ άλλων για σεξουαλικές κακοποιήσεις, ψυχολογική βία και εκφοβισμούς εναντίον ανήλικων αθλητριών του.
Η πρώτη καταγγελία εναντίον του έγινε το 2010. Η μητέρα 15χρονης κολυμβήτριας τον κατηγόρησε ότι βίασε την κόρη της σε προπονητικό κέντρο στη Σιγκαπούρη. Έπειτα από αλλεπάλληλες ανακρίσεις το θύμα δεν άντεξε άλλο και απέσυρε την κατηγορία. Ο Λουρτς συνέχισε την καριέρα του.

Οι αθλήτριες που μίλησαν στο Spiegel, θέλοντας ωστόσο να διατηρήσουν την ανωνυμία τους καταγγέλλουν δεκάδες περιστατικά. Σε ένα από αυτά, το 2017 προσκάλεσε μια αθλήτριά του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του, όπου προσπάθησε να τη βιάσει. Μία άλλη γυναίκα δηλώνει ότι την εξανάγκασε να τον φιλήσει όταν εκείνη ήταν 15 ετών.

Την ίδια ώρα ο Λουρτς γινόταν προπονητής της εθνικής Γερμανίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου προπονούσε και τον αδερφό του Τόμας Λουρτς.

Ο Λουρτς έστελνε γυμνές φωτογραφίες στις αθλήτριές του. Όπως και γραπτά μηνύματα με σεξουαλικά υπονοούμενα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μετά την προπόνηση τους έστελνε στο κινητό βαθμολογία για το σώμα τους. Όπως λέει ένα από τα θύματα, ήσουν αναγκασμένος να απαντάς στα μηνύματά του.

Και σε αυτή την περίπτωση το μοτίβο είναι γνωστό. Ο Λουρτς ήταν ένας ισχυρός παράγοντας του αθλητισμού με θέση ισχύος την οποία εκμεταλλευόταν και τα θύματά του, όπως λένε δίσταζαν να μιλήσουν.

Μετά την παραίτησή του, η Γερμανική Κολυμβητική ομοσπονδία καταδίκασε όλες τις μορφές κακοποίησης και βίας.

 ERT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου