Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Αυστρία: Ανοίγουν υπό όρους εμπόριο και σχολεία από 8 Φεβρουαρίου
Τη μερική χαλάρωση από την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου, του τρίτου lockdown που ισχύει στην Αυστρία από τις 26 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε απόψε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς αναφέροντας ότι ανοίγει ξανά το λιανεμπόριο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και ότι οι μαθητές όλων των σχολικών επιπέδων θα επιτραπεί να επιστρέψουν στις τάξεις τους.Μετά τις διακοπές εξαμήνου, που στα ομόσπονδα κρατίδια Βιέννης και Κάτω Αυστρίας λήγουν την Κυριακή, 7 Φεβρουαρίου, τα δημοτικά σχολεία ξεκινούν με πλήρη διδασκαλία και φυσική παρουσία, η λειτουργία στις υψηλότερες εκπαιδευτικές βαθμίδες θα γίνεται σε βάρδιες και θα υπάρχουν περισσότερα τεστ κορωνοϊου.
Τα σχολεία στα υπόλοιπα επτά ομόσπονδα κρατίδια θα ξεκινήσουν μία εβδομάδα αργότερα, μετά τη λήξη των εκεί διακοπών εξαμήνου, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο.
Στο λιανεμπόριο, πέρα της ήδη υποχρεωτικής μάσκας FFP2, αυξάνεται και η επιφάνεια που αναλογεί σε κάθε πελάτη από τα ισχύοντα 10 σε 20 τετραγωνικά μέτρα.
Ως προς τις κοινωνικές επαφές, θα επιτρέπεται και πάλι η συνάντηση μόνον δύο νοικοκυριών, διατηρούνται οι περιορισμοί της νυκτερινής εξόδου μεταξύ 20.00 και 8.00, με τις ποινές να αυξάνονται για την παραβίαση κανονισμών CoV, όπως επίσης και στους συνοριακούς ελέγχους.
Επίσης, από την ερχόμενη Δευτέρα επιτρέπεται να επαναλειτουργήσουν μουσεία, βιβλιοθήκες και ζωολογικοί κήποι, με την υποχρέωση να γίνεται χρήση μάσκας FFP2, όπως επίσης επιτρέπεται να ανοίξουν και πάλι πάροχοι υπηρεσιών, όπως κομμωτήρια, στην είσοδο των οποίων, ωστόσο, θα διενεργείται τεστ κορωνοϊού.
Οι αποψινές ανακοινώσεις του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς έγιναν έπειτα από έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων που είχε νωρίτερα η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων με εμπειρογνώμονες, τους κυβερνήτες των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της χώρας και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε δηλώσεις του πριν από τις διαβουλεύσεις, ο καγκελάριος είχε επισημάνει πως "οι μεταλλάξεις επιβραδύνουν μία πλήρη χαλάρωση, οι αποφάσεις για το σχέδιο για την περίοδο μετά τις 8 Φεβρουαρίου θα ληφθούν λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση μόλυνσης και την κοινωνική και οικονομική κατάσταση, και αυτή τη φορά ακόμη περισσότερο η ευθύνη καθενός ξεχωριστά στη χώρα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο".
Στα μέσα Ιανουαρίου, όταν, λόγω του συνεχούς υψηλού αριθμού μολύνσεων, παρατάθηκε το τρίτο lockdown που είχε επιβληθεί στις 26 Δεκεμβρίου, η Δευτέρα 8η Φεβρουαρίου αναφέρθηκε ως η νωρίτερη ημερομηνία από την οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εν μέρει, υπό αυστηρές ωστόσο συνθήκες, και πάλι το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια και τα μουσεία, αλλά και η διδασκαλία στα σχολεία με φυσική παρουσία στις τάξεις.
Η εστίαση, τα ξενοδοχεία και οι εκδηλώσεις θα πρέπει, όπως αναφέρονταν σχετικά, ακόμη να περιμένουν, και για τα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να υπάρξει αξιολόγηση της κατάστασης, για το κατά πόσον θα είναι δυνατή μία έναρξη λειτουργίας τους από τον Μάρτιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου