Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Ιταλία: Χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας μέσα σε ένα χρόνο

 Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν ελεύθεροι επαγγελματίες, γυναίκες και εποχικοί εργαζόμενοι – Το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο αν δεν είχε γίνει μαζική χρήση του ταμείου ανεργίας και δεν είχαν μπλοκαριστεί οι απολύσεις των μόνιμων εργαζομένων


Μεγάλο πλήγμα και στην αγορά εργασίας προκάλεσε ο κορωνοϊός στην Ιταλία, καθώς σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής Istat, μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 440.000 θέσεις εργασίας.

Από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι τον ίδιο μήνα του 2020 έχασαν την εργασία τους κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες, γυναίκες και εποχικοί εργαζόμενοι. Η μόνη κατηγορία πολιτών που φαίνεται ότι δεν έχει πληγεί είναι οι πολίτες άνω των 50 ετών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ιταλία το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 29,7%.

Οι αναλυτές τονίζουν ότι, αν δεν είχε γίνει μαζική χρήση του ταμείου ανεργίας και αν η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά τις απολύσεις των μονίμων εργαζομένων, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Πρόκειται για οικονομικές δυσκολίες που συνδέονται με την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία κορωνοϊού, που σύμφωνα με το Istat, έφερε σε δεινή θέση κυρίως τους πολίτες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να καλύψουν την οικονομική ζημία που υπέστησαν, παρά την καταβολή των έκτακτων κρατικών βοηθειών και αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου