Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Ισλανδία: Έκδοση των πρώτων ψηφιακών «πιστοποιητικών» εμβολιασμού
Η Ισλανδία εξέδωσε σήμερα τα πρώτα «πιστοποιητικά» εμβολιασμού, τα οποία έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των προσώπων που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Περίπου 4.800 άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου μπορούν προς το παρόν να αποκτήσουν αυτά τα ψηφιακά πιστοποιητικά, μετά την ενεργοποίηση, την περασμένη Πέμπτη, μιας ειδικής διαδικτυακής υπηρεσίας, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις των ανθρώπων μεταξύ των χωρών, ώστε (οι ταξιδιώτες) να παρουσιάζουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τον έλεγχο στα σύνορα και να εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα που θέτει η κάθε χώρα», πρόσθεσε.

Προς το παρόν πάντως, για τους Ισλανδούς κατόχους του πιστοποιητικού, η αξία του παραμένει μόνο στη θεωρία, αφού δεν αναγνωρίζεται διεθνώς. Όμως, εφόσον αναγνωριστεί, η Ισλανδία σκοπεύει να επιτρέπει την είσοδο, χωρίς έλεγχο, όσων διαθέτουν πιστοποιητικά από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Χώρου Σένγκεν ή ακόμη και εκείνα που Χώρου Σένγκεν ή ακόμη και εκείνα που ενδεχομένως να εκδίδει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στο μεταξύ, με προβληματισμό έως και αρνητική διάθεση υποδέχθηκαν αρκετές χώρες της ΕΕ την ελληνική πρόταση όσον αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει τοποθετηθεί υπέρ του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο, όπως εκτιμά, θα συμβάλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων για όσους το διαθέτουν, αλλά αυτό ίσως σημάνει και ακριβώς το αντίστροφο για όσους δεν θα έχουν εμβολιαστεί για διάφορους λόγους, και όχι κατ΄ανάγκη επειδή είναι «αντιεμβολιαστές».

Η Ελλάδα ξεκίνησε τη χορήγηση ψηφιακού πιστοποιητικού με τον Κ. Μητσοτάκη να παρουσιάζει αυτό το γεγονός ως «ελληνική καινοτομία». Όπως είπε, «καταχωρίζεται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει». Ισχυρίστηκε δε πως «δεν πρόκειται για κάποιον περιορισμό, αλλά αντίθετα για απαλλαγή από περιορισμούς που εκ των πραγμάτων η COVID θέτει σήμερα στις μετακινήσεις των Ευρωπαίων» και εξήγησε εκ νέου ότι η πρόταση αυτή «αφορά και τον τουρισμό και την οικονομία μας».
«Λωρίδα κυκλοφορίας για ταξίδια»

Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στη γερμανική ιστοσελίδα Das Morning Briefing, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια» (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό, και υποστηρίζει ότι πρόκειται «για μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας».
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου