Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021

Πρεμιέρα για το εμβόλιο της «Οξφόρδης» στη Βρετανία
Ποδαρικό στους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έκανε χθες η Βρετανία, προσπαθώντας να ενισχύσει τις άμυνες της απέναντι στην πανδημία Covid-19. Ωστόσο, η έναρξη των εμβολιασμών (στην ΕΕ μόνο με την Pfizer), δεν έχει διαφοροποιήσει την κατάσταση που βιώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες, με την αντίδραση των κυβερνήσεων μπροστά στην εξάπλωση της νόσου να παραμένει η εντατικοποίηση των περιοριστικών μέτρων. Ενδεικτικά, η Σκοτία ανακοίνωσε αυστηρότερο lockdown, δίνοντας εντολή στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι για τον Ιανουάριο και πιθανόν έως την άνοιξη. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Αυστρία, ενώ ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας της Γερμανίας, επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα.

Για αυστηρότερα μέτρα προκειμένου να συρρικνωθεί η εξάπλωση της Covid-19, μετά και τον εντοπισμό της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης σε βρετανικό έδαφος, προειδοποίησε και ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον. Την ίδια στιγμή, η Βρετανία εμβολίασε, πρώτη, πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Τον Δεκέμβριο η Βρετανία είχε γίνει, επίσης, η πρώτη χώρα που άρχισε να χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.


Τις πρώτες δόσεις από τις περίπου 530.000 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Βρετανία θα χορηγήσουν έξι νοσοκομεία στην Αγγλία. Η εκστρατεία εμβολιασμού θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες και σε άλλα εμβολιαστικά κέντρα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι θα μπορέσει να χορηγήσει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις μέσα σε μερικούς μήνες. «Είναι ένα σημείο καμπής στη μάχη μας εναντίον αυτού του απαίσιου ιού και ελπίζω να προσφέρει νέες ελπίδες σε όλους ότι πλησιάζουμε στο τέλος της πανδημίας», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως λόγω ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού που θεωρείται πιο μεταδοτικό. Η χώρα κατέγραψε 54.990 μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 την περασμένη Κυριακή, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 75.000 σε όλη την επικράτεια. Μάλιστα, η εξάπλωση του εν λόγω στελέχους του κορωνοϊού ανάγκασε την κυβέρνηση να αλλάξει την προσέγγισή της στον εμβολιασμό.

Πλέον προτεραιότητα έχει δοθεί στο να χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου σε όσο περισσότερους ανθρώπους γίνεται και όχι να δοθεί δεύτερη δόση σε όσους έχουν λάβει την πρώτη. Ωστόσο, κάποιοι Βρετανοί γιατροί έχουν επικρίνει την αλλαγή στρατηγικής. Μάλιστα, και το γερμανικό υπουργείο Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βρετανίας και να αναβάλει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προκειμένου να προσφέρει την πρώτη δόση σε όσους γίνεται περισσότερους. Σύμφωνα με κυβερνητικό έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, το υπουργείο ζητά τη γνώμη ανεξάρτητης επιτροπής για το κατά πόσο είναι σκόπιμο να αναβάλλει την αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer πέρα από τις 42 ημέρες που προβλέπει η φαρμακευτική εταιρεία.

82χρονος Μπράιαν Πίνκερ ο πρώτος που εμβολιάστηκε

Ο πρώτος πολίτης που το έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης στη Βρετανία ήταν ο 82χρονος Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Τσώρτσιλ της Οξφόρδης, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το σημείο που αναπτύχθηκε το εμβόλιο. «Είμαι τόσο χαρούμενος που λαμβάνω το εμβόλιο κατά της covid-19 και πραγματικά περήφανος που πρόκειται γι’ αυτό που αναπτύχθηκε στην Οξφόρδη», δήλωσε ο Μπράιαν Πίνκερ, ο οποίος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο.

Παράλληλά, ως «θρίαμβο της βρετανικής επιστήμης» χαρακτήρισε την έναρξη της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca και της Οξφόρδης κατά της Covid-19 ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, προσθέτοντας ότι αυτός θα είναι ο μόνος μακροπρόθεσμος δρόμος για την έξοδο από την υγειονομική κρίση της πανδημίας.

philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου