Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021

Βέλγιο: απαγορεύονται τα «μη αναγκαία ταξίδια» μέχρι την 1η Μαρτίου
Το Βέλγιο, ανησυχώντας για την υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού, αποφάσισε να απαγορεύσει όλα τα «μη αναγκαία» ταξίδια από και προς το έδαφός του, από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και την 1η Μαρτίου.

«Θα χτίσουμε έναν τοίχο γύρω από το Βέλγιο, μπορούμε να πηγαίνουμε σε άλλες χώρες, αλλά μόνο για ουσιαστικούς λόγους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Alexander De Croo.

Ο De Croo έκανε αυτήν την ανακοίνωση σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αφού ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων, με θέμα την πανδημία.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», γύρω στα 2.000 κρούσματα ημερησίως, όμως «ο κίνδυνος δεν εξαφανίστηκε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο De Croo είπε ότι η ανησυχία προκαλείται κυρίως από τις «πολύ πιο μεταδοτικές» παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη. Και για αυτό είναι αναγκαίο «να κατασκευάσουμε οχυρώσεις, αμυντικές γραμμές».

Καραντίνα δέκα ημερών για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Από την Δευτέρα, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική (τρεις ζώνες όπου έχουν εμφανιστεί διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2), θα μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Βέλγιο. Θα υποβάλλονται επίσης υποχρεωτικά σε τεστ, την πρώτη και την έβδομη ημέρα.
Για όλους τους άλλους, ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, θα είναι υποχρεωτικό να έχουν δύο αρνητικά τεστ: το ένα θα γίνεται στη χώρα από την οποία αναχωρούν και το άλλο κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο.

Από την Τετάρτη και μέχρι την 1η Μαρτίου οι Βέλγοι δεν θα μπορούν να βγουν από τα σύνορα της χώρας τους παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους (ιατρικούς ή επαγγελματικούς). Απαγορεύονται τα ταξίδια αναψυχής και θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Βαλλονίας, Elio Di Rupo.

Τα μέτρα δεν θα ισχύουν για όσους εργάζονται στο Βέλγιο αλλά κατοικούν σε γειτονικές χώρες και το αντίστροφο.

Αν οι αριθμοί το επιτρέψουν, κουρεία και κομμωτήρια θα ανοίξουν στις 13 Φεβρουαρίου

Συμφωνήθηκε επίσης ότι εάν βελτιωθούν οι αριθμοί του κορονοϊού, θα επιτραπεί να ξανανοίξουν κουρεία, κομμωτήρια και σαλόνια ομορφιάς από το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου. Μια οριστική απόφαση για το άνοιγμα θα ληφθεί σε δύο εβδομάδες, στις 5 Φεβρουαρίου.

Εάν λειτουργήσουν ξανά ωστόσο, θα είναι υπό πολύ αυστηρές συνθήκες. Θα επιτρέπεται να δέχονται μόνο έναν πελάτη τη φορά και δεν θα επιτρέπεται στους πελάτες να περιμένουν τη σειρά τους μέσα στο χώρο.

Τέλος, πρέπει να διατίθενται τουλάχιστον 10m² για κάθε πελάτη στο σαλόνι. Μετά από κάθε πελάτη, ο χώρος πρέπει να αερίζεται καλά, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται να απολυμαίνονται.

Το Βέλγιο, μια χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 20.000 νεκρούς από τον Covid-19.

http://www.newsville.be/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου