Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020

Τρεις στις 10 Ελληνίδες θύματα ενδοοικογενειακής βίας
«Θέλω να πω σε όλες τις γυναίκες: Δεν ειναι ντροπή να είσαι θύμα ενδοοικογενειακής ή έμφυλης βιας. Τα στερεότυπα της κοινωνίας δεν ευσταθούν στις δικαστικές αίθουσες ή στα αστυνομικά τμήματα. Να μην φοβούνται να μιλήσουν» είπε η Νίκη από την Αλεξανδρούπολη σε διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Τα lockdown μεγαλώνουν την ανάγκη των ανθρώπων για την κοινωνική επαφή
Οι άνθρωποι που είναι κοινωνικά απομονωμένοι, όπως π.χ. συμβαίνει σε ένα «λοκντάουν» λόγω πανδημίας, λαχταρούν τις κοινωνικές επαφές και την παρέα σχεδόν όπως ένας πεινασμένος λιγουρεύεται το φαγητό. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μελέτη Αμερικανών νευροεπιστημόνων, σύμφωνα με την οποία έπειτα από δέκα ώρες απομόνωσης ο εγκέφαλος των ανθρώπων που βλέπουν εικόνες με παρέες, εμφανίζει αντιδράσεις ανάλογες με εκείνες του εγκέφαλου των πεινασμένων.

Στα 530 εκατ. οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων στη Γερμανία

 Οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη Γερμανία αυξήθηκαν στο Α’ εξάμηνο του 2020 κατά 11,7% , ενώ το 2019 τα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα κατείχαν το 24% των συνολικών εξαγωγών στη γερμανική αγορά, που ανήλθαν στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ. Έτσι οι εξαγωγές της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων έφτασαν τα 529 εκατ. ευρώ.

Γερμανία: Παράταση μερικού lockdown μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου
Τη συνέχεια του «μερικού lockdown» μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, με κάποια χαλάρωση για την περίοδο των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι «η κατάσταση δεν επιτρέπει να άρουμε τους περιορισμούς του Νοεμβρίου».

Ελληνικό τάνκερ έπεσε σε νάρκη στην Ερυθρά Θάλασσα
Μια έκρηξη χτύπησε πετρελαιοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά στα σύνορα με την Υεμένη, την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία που επικαλείται το δίκτυο Al Jazeera.