Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2020

Ελληνας πρέσβης: Πώς η Κίνα κέρδισε το στοίχημα του κορονοϊού
Έχοντας βιώσει όλη την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα, ο Έλληνας Πρέσβης στο Πεκίνο, Γιώργος Ηλιόπουλος, εξηγεί στο ethnos.gr πώς η χώρα της Άπω Ανατολής κατάφερε να περιορίσει τον φονικό ιό


Με «όπλο» τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τον έλεγχο των διαπροσωπικών επαφών, τη διαχείριση βάσεων δεδομένων για υγειονομικούς λόγους μέσω smart phones αλλά και επενδύοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό της κοινωνίας η Κίνα κατάφερε να μηδενίσει τους θανάτους και να περιορίσει σε μονοψήφια νούμερα τα κρούσματα κορονοϊού. Από το τέλος του καλοκαιριού και χωρίς να έχει βγει στην αγορά κανένα από τα έξι κινεζικά εμβόλια που προπορεύονται στις έρευνες και υπόσχονται αποτελεσματικότητα 75% η ζωή στην Κίνα επιστρέφει στην κανονικότητα, ανεβάζοντας ρυθμούς η οικονομία.


«Δεν υπήρχε περιθώριο συζήτησης για την εφαρμογή των μέτρων στην Κίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο έλεγχος στις διαπροσωπικές επαφές. Τα περιοριστικά μέτρα είναι εξαιρετικά αυστηρά και τηρήθηκαν με ευλάβεια ενώ προληπτικά συνεχίζουν να ισχύουν και σήμερα. Θέλω να ελπίζω ότι τα πράγματα θα τακτοποιηθούν σιγά-σιγά και ελπίζουμε από τον Μάιο να ξαναδούμε τους πρώτους Κινέζους τουρίστες στη χώρα μας», δήλωσε στο ethnos.gr ο Έλληνας πρέσβης στο Πεκίνο, Γιώργος Ηλιόπουλος, με αφορμή και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας για τη Διοργάνωση Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού το 2021 με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Κίνας, Χου Χάπινγκ (Hu Heping) πριν λίγες μέρες στην πρωτεύουσα της Άπω Ανατολής.

Ενδεικτικό των αυστηρών μέτρων που ισχύουν ακόμη είναι ότι για ένα θετικό κρούσμα που εντοπίστηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Σαγκάης στο «Pudong» στην αρχή της βδομάδας μπήκαν σε καραντίνα 5.000 άνθρωποι (νοσηλευτικό προσωπικό γιατροί, ασθενείς, συγγενείς κ.α.) ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού.

Πρόσφατα βρέθηκαν ορισμένα κρούσματα σε ψαραγορά της επαρχίας Tianjin πολύ κοντά στο Πεκίνο και λίγο αργότερα απολύθηκε όλη η ηγεσία της πόλης. «Δεν γίνεται καμία έκπτωση στην τήρηση των μέτρων και οφείλουν όλοι να τα τηρούν απαρέγκλιτα. Είναι αρκετά αυστηρά για να μην σου περάσει ποτέ από το μυαλό να μην είσαι πολύ αυστηρός με αυτούς που ελέγχεις εσύ», ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

Αλλά και κατά τη διάρκεια της πανδημίας αν εμφάνιζες πυρετό δεν σου επιτρεπόταν να μπεις ακόμη και στο κτίριο που έμενες αν δεν έκανες πρώτα το τεστ και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στο νοσοκομείο. Πολλές φορές οι Αρχές μια κινεζικής επαρχίας απαγόρευαν την είσοδο πολιτών σε κτίρια – ακόμη και αν ήταν αρνητικοί στον κορονοϊό – αν εκείνοι είχαν ταξιδέψει σε μια περιοχή που το ιικό φορτίο ήταν επιβαρυμένο, προσπαθώντας να περιορίσουν τη διασπορά του ιού.

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο δεν διατίθεται ευρέως στην αγορά για τον απλό κόσμο αλλά εμβολιάζονται πολύ συγκεκριμένες ομάδες όπως υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες πριν ταξιδέψουν στο εξωτερικό. «Γενικά η ζωή έχει πλέον επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς στο Πεκίνο. Με μάσκες στους εσωτερικούς χώρους και στα κτίρια ενώ στον δρόμο δεν είναι υποχρεωτική η χρήση τους πλέον, αν και οι περισσότεροι τις φορούν». Εκτός από τις μάσκες στους δημόσιους χώρους έχουν καταργηθεί οι περιορισμοί των πελατών στα τραπέζια των καταστημάτων εστίασης ενώ λειτουργούν κανονικά όλες οι επιχειρήσεις. Εξάλλου, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία δεν υπήρξαν ούτε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας για να επανέλθουν τώρα.
Ηλεκτρονική εγγραφή στις εισόδους των κτιρίων μέσω κινητών τηλεφώνωνΤην ίδια ώρα στην Κίνα συνεχίζεται ο έλεγχος στις εισόδους των περισσότερων κτιρίων και όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ηλεκτρονική εγγραφή πριν μπουν σε ένα κτίριο. Οι πολίτες οφείλουν να σκανάρουν το κινητό τους τηλέφωνο σε ειδικό σύστημα, το οποίο αναγνωρίζει τον κάτοχό του. Οπότε σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο θετικό κρούσμα είναι εύκολη η ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Οι υγειονομικοί έλεγχοι είναι τόσο υψηλοί που σε πολλές περιπτώσεις οι εξετάσεις που γίνονται στο Πεκίνο δεν αναγνωρίζονται από τις αρχές της Σαγκάης, εκτιμώντας ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα εκεί είναι ακόμη πιο αυστηρά. Παράλληλα, εξακολουθούν να εφαρμόζονται προληπτικά μέτρα όπως μέτρηση θερμοκρασίας και χρήση μάσκας σε κτίρια, δημόσιους χώρους, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. και χρησιμοποιούνται ευρέως εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα που καταγράφουν την υγεία, τα ταξίδια και το ιστορικό επαφών του χρήστη.


Την ίδια ώρα τάση επιστροφής καταγράφεται και από Έλληνες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Συναντούν, ωστόσο, δυσκολίες σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει η κινεζική κυβέρνηση (ακυρώσεις των αδειών παραμονής και των θεωρήσεων). Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 1.000 Έλληνες δραστηριοποιούνται στην Κίνα, άγνωστο, όμως, είναι πόσοι έχουν καταφέρει να επιστρέψουν. Αδύνατη είναι η πρόσβαση και σε όσους φοιτητές σπουδάζουν σε κινεζικά πανεπιστήμια ενώ πιο ευνοϊκή είναι η αντιμετώπιση όσων Ελλήνων έχουν συγγενικούς δεσμούς α΄ βαθμού με Κινέζους πολίτες.

Οι επιβάτες που αναχωρούν από την Ελλάδα για την Κίνα συμπληρώνουν ειδικό Έντυπο (Health Declaration Form) και θα πρέπει να φέρουν αρνητικά τεστ νουκλεϊκού οξέος (PCR-NAT) και αντισωμάτων (IgM), τα οποία θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών πριν την αναχώρηση, αλλά και κατά τη μετεπιβίβαση, σε καθορισμένα ιατρικά κέντρα, και να έχουν θεωρηθεί από την Κινεζική Πρεσβεία. Μόλις φτάσουν στην Κίνα υποβάλλονται εκ νέου σε τεστ νουκλεϊκού οξέος και άλλους υγειονομικούς ελέγχους και τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών σε καθορισμένα ξενοδοχεία, με δικά τους έξοδα. «Αν έχεις ένα συγκεκριμένο τύπο αντισωμάτων δεν σε αφήνουν να ταξιδέψεις και να μπεις στη χώρα, εκτός και αν βγουν και τα δύο τεστ αρνητικά».

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου