Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Ζητούν να μετονομαστεί άμεσα η οδός Ιστανμπούλ σε Κωνσταντινουπόλεως στη Λάρνακα
Ο δρόμος του οποίου η ονομασία συνιστά πρόκληση
Λόγω της ανάμειξης του πληθυσμού της Κύπρου ήταν φυσιολογικό να δόθηκαν διαχρονικά τουρκικές ονομασίες σε οδούς γειτονιών οι οποίες κατοικούντο κατά κύριο λόγο από Τούρκους της Κύπρου. Την εποχή που δόθηκαν Τούρκικες ονομασίες θα υπήρχε σίγουρα και η λογική εξήγηση με τα ανάλογα επιχειρήματα τα οποία οδήγησαν στις τότε αποφάσεις.
Μια τέτοια απόφαση θεωρούμε ότι ήταν πλήρως λανθασμένη και αναιτιολόγητη.


Αναφερόμαστε στην ονομασία ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ που δόθηκε σε μίαν από τις οδούς της Λάρνακας. Το πότε δόθηκε αυτό το όνομα δεν το εξετάσαμε ούτε θεωρούμε ότι χρειάζεται εξέτασης . Αν δόθηκε επί οθωμανοκρατίας, δόθηκε παράνομα από τον κατακτητή τότε, όπως έκανε και στα κατεχόμενα μας μέρη με την παράνομη αλλαγή των ονομάτων οδών, τοπωνυμίων, πόλεων και χωριών μετά το 1974. Αν δόθηκε επί Αγγλοκρατίας και πάλι κατακτητής ήταν ο Άγγλος, ο οποίος βόλεψε Τουρκικές απαιτήσεις. Αν τέλος δόθηκε επί Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούσε ένα μη αιτιολογημένο και άνευ σοβαρού προβληματισμού λάθος.


Σήμερα λοιπόν που τα δεδομένα στον τόπο μας άλλαξαν δραστικά, μάλιστα ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση για βεβήλωση της Αγίας Σοφίας επιβάλλεται επανεξέταση και αναθεώρηση κάποιων από τις τότε αποφάσεις. Σας ζητούμε την αλλαγή του ονόματος ΙΝΣΤΑΜΠΟΥΛ στο συγκεκριμένο δρόμο, με το όνομα «ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ».
Θεωρούμε ότι η αλλαγή που ζητούμε, μπορεί να γίνει άμεσα, χωρίς να προκαλεί κανένα, διότι, «Κωνσταντινούπολη» είναι και το «πατρογονικό» όνομα της Πόλης.
Παρόλον ότι θεωρούμε πως δεν χρειάζονται άλλα επιχειρήματα για να γίνει η αλλαγή της ονομασίας του δρόμου άμεσα, είμαστε στη διάθεσή σας για άμεση συνάντηση ώστε να συζητήσουμε το θέμα περαιτέρω.
Βασιζόμαστε στον πατριωτισμό του Δημοτικού Συμβουλίου να αποφασίσει τάχιστα υπέρ της αλλαγής της ονομασίας, σύμφωνα με την πρότασή μας, διότι η πρόταση απλώς αποκαθιστά την πραγματικότητα και το προκαλούμενο δημόσιο αίσθημα.
Με εκτίμηση

Για το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια

Ιωάννης Σιεκέρσαββας

Πρόεδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου