Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Αυστρία: Σκληρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

 


Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων ανακοίνωσε την Πέμπτη περαιτέρω περιορισμούς, οι οποίοι θα ισχύουν από την ερχόμενη Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου, και προβλέπουν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή μόνον δέκα ατόμων σε εκδηλώσεις και ιδιωτικές συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης την επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας, αλλά και την κατανάλωση στην εστίαση μόνον από καθήμενους.

Τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν  σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αντικαγκελάριο και αρχηγό των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ και τους υπουργούς Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ και Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ, προβλέπουν ότι :


" Όλες οι ιδιωτικές γιορτές σε εσωτερικούς χώρους περιορίζονται σε δέκα συμμετέχοντες, και αυτό, σε ιδιωτική κατοικία ισχύει μόνον ως σύσταση, ενώ εξαιρούνται κηδείες και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Επιτρέπονται το πολύ δέκα άτομα σε ένα τραπέζι στα καταστήματα εστίασης, φαγητά και ποτά σερβίρονται μόνον σε καθήμενους επισκέπτες, η λειτουργία μπαρ απαγορεύεται, ενώ ισχύει και για κλειστές ομάδες το τέλος ωραρίου λειτουργίας στις μία μετά τα μεσάνυχτα.

Από τη Δευτέρα, είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας σε αγορές και εμπορικές εκθέσεις ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους, ενώ στην εστίαση, οι μάσκες ισχύουν και για τους επισκέπτες, εκτός εάν κάθονται σε τραπέζι".

Όπως ανέφερε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, οι λοιμώξεις στο παρελθόν εμφανίστηκαν κυρίως σε εσωτερικούς χώρους και σε ιδιωτικές επαφές, υπήρξε "διπλασιασμός του αριθμού των νεο-μολυσμένων", που δεν είναι ο ίδιος και δραματικός παντού, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε ολόκληρη την Αυστρία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ρούντολφ 'Ανσομπερ ανέφερε πως αυτή την στιγμή διενεργούνται 15.000 διαγνωστικά τεστ το εικοσιτετράωρο, "περισσότερα από ποτέ", αλλά η αύξηση του αριθμού των νοσηλευόμενων σε νοσκοκομείο με κορονοϊό, πρέπει να προκαλεί ανησυχίες.

Κατά την άποψή του, στη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθ

μός των ασθενών με κορωνοϊό σε νοσοκομείο είχε μειωθεί, καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι είχαν διαγνωστεί θετικά στα διαγνωστικά τεστ και υπήρξε μία ισχυρή αποσύνδεση αριθμών λοίμωξης και νοσηλευόμενων.

" Έχουμε πολύ μεγάλο άνοιγμα στις προβλέψεις", τόνισε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας πως εάν παραμείνουν γραμμικές για τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα υπάρχουν 650 έως 660 λοιμώξεις την ημέρα, ενώ μία άλλη εκδοχή υποθέτει μία σημαντική αύξηση - έως και 1.500 περιπτώσεις μόλυνσης την ημέρα.

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού, Σουζάνε Ράαμπ, έχουν συμφωνηθεί κάποια μέτρα για τις Εκκλησίες και τις Θρησκευτικές Κοινότητες, τα οποία θα πρέπει να εφαρμόσουν προαιρετικά οι ίδιες, ωστόσο προβλέπεται υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας.

Επιπλέον, πρέπει να παρέχονται απολυμαντικά μέσα, να είναι περιορισμένες οι ψαλμωδίες, και ακόμη πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών (όπως συνέβαινε έως τώρα στις καθολικές εκκλησίες), ενώ σε υπαίθριες εκκλησιαστικές τελετές όλοι οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν θέσεις.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση δέχτηκε και πάλι αυξανόμενη κριτική επειδή το αποκαλούμενο "Σύστημα φωτεινού σηματοδότη" που καταγράφει ανά περιοχή τον βαθμό επικινδυνότητας και το οποίο προετοιμαζόταν εδώ και μήνες, δεν προβλέπει έναν αυτοματισμό για τη λήψη μέτρων σε δεδομένο χρώμα (πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο) - ένδειξη επικινδυνότητας από τον φωτεινού σηματοδότη.

Σε 24ωρη σύγκριση, την Πέμπτη καταγράφονταν συνολικά 876 νέες περιπτώσεις κορωνοϊού στην Αυστρία, με τα ομόσπονδα κρατίδια Τιρόλο, Φόραλμπεργκ και τη Βιέννη να πλήττονται ιδιαίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου