Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

Πτώση-ρεκόρ του καταναλωτικού τζίρου στην Ιταλία λόγω κοροναϊούΠρωτοφανή πτώση του καταναλωτικού τζίρου εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, προβλέπει η ιταλική εμπορική ένωση Confcommercio. Πανιταλικά, προβλέπεται ότι η μείωση θα αγγίξει τα 116 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Κατά μέσο όρο, ο κάθε πολίτης θα ξοδέψει 1.900 ευρώ λιγότερα απ΄ό,τι το 2019.

Σύμφωνα με την Confcommercio, «για να επιστρέψουμε στο περσινό επίπεδο θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστο πέντε χρόνια». Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η εκτίμηση ότι το 57% της πτώσης της κατανάλωσης καταγράφεται στις οκτώ βόρειες περιφέρειες, οι οποίες θεωρούνταν ανέκαθεν «η οικονομική ατμομηχανή της Ιταλίας».

Σύμφωνα με νέα επεξεργασία των στοιχείων του ιταλικού ινστιτούτου στατιστικής Istat, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 12,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 17,7% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 1995 μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου