Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Συναγερμός στη Σουηδία λόγω ξαφνικής αύξηση της ραδιενέργειας στη Βαλτική

Συναγερμός έχει σημάνει στη Σουηδία, όπου οι αρχές έχουν εντοπίσει. Ο σταθμός παρακολούθησης της Στοκχόλμης εντόπισε τρία ισότοπα (Cs-134, Cs-137, Ru-103) που σχετίζονται με πυρηνική σχάση.
Σύμφωνα με το Reuters, οι αισθητήρες έχουν ανιχνεύσει ποσοστά των ισοτόπων υψηλότερα από τα συνηθισμένα, αλλά ακόμα σε ακίνδυνα επίπεδα.

Ο Οργανισμός της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) επιβλέπει ένα δίκτυο εκατοντάδων σταθμών παρακολούθησης που χρησιμοποιούν σεισμική, υδροακουστική και άλλες τεχνολογίες για τον έλεγχο δοκιμών οπουδήποτε στον κόσμο. Ένας από τους σταθμούς του CTBTO που ανιχνεύει τον αέρα για ραδιονουκλίδια - ενδεικτικά ραδιενεργά σωματίδια που μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον άνεμο - ανίχνευσε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα τριών ραδιονουκλιδίων νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα: καίσιο-134, καίσιο-137 και ρουθήνιο-103, σύμφωνα με δηλώσεις της επικεφαλής του Οργανισμού, Λασίνα Ζέρμπο μέσω twitter το απόγευμα της Παρασκευής. Πρόσθεσε ότι τα σωματίδια εντοπίστηκαν στις 22/23 Ιουνίου.

Η ανάρτηση συνοδευόταν από το σχετικό χάρτη που δείχνει από πού προέρχονταν τα σωματίδια 72 ώρες πριν εντοπιστούν. Πρόκειται για μία μεγάλη περιοχή που καλύπτει τα όρια της Δανίας και της Νορβηγίας καθώς και της νότιας Σουηδίας, μεγάλο μέρος της Φινλανδίας, χώρες της Βαλτικής και μέρος της δυτικής Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης.

«Αυτά είναι σίγουρα προϊόντα πυρηνικής σχάσης, πιθανότατα από πολιτική πηγή», δήλωσε εκπρόσωπος του CTBTO με έδρα τη Βιέννη, αναφερόμενος στο ζήτημα. «Μπορούμε να υποδείξουμε την πιθανή περιοχή της πηγής, αλλά είναι εκτός της εντολής του CTBTO να προσδιορίσουμε την ακριβή προέλευση», πρόσθεσε.
Η Σουηδική Αρχή για την Ασφάλεια της Ραδιενέργειας ανακοίνωσε στις 23 Ιουνίου ότι «δεν είναι δυνατόν τώρα να επιβεβαιωθεί ποια θα μπορούσε να είναι η πηγή των αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας». «Τα ραδιονουκλεΐδια είναι τεχνητά, δηλαδή δημιουργούνται από τον άνθρωπο. Αλλά δεν μπορεί να προσδιοριστεί μια συγκεκριμένη τοποθεσία πηγής λόγω του περιορισμένου αριθμού μετρήσεων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, το Ολλανδικό Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος δήλωσε στις 26 Ιουνίου ότι «οι υπολογισμοί του δείχνουν ότι τα ραδιονουκλεΐδια προέρχονται από την κατεύθυνση της δυτικής Ρωσίας». «Μπορεί να υποδηλώνεται ζημιά σε ένα στοιχείο καυσίμου σε πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας», ανέφερε στη σχετική δήλωση το Ινστιτούτο.

Ωστόσο, ο Οργανισμός Υδρομετεωρολογικής και Περιβαλλοντικής Παρακολούθησης της Ρωσίας, Roshydromet, ανακοίνωσε στις 27 Ιουνίου ότι δεν είχε ανιχνεύσει αύξηση ραδιενεργών σωματιδίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου