Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Αποχωρούν χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες από τις βάσεις στη Γερμανία ;Την απόσυρση έως και 15.000 Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις στη Γερμανία σχεδιάζει μέχρι το φθινόπωρο ο Λευκός Οίκος, ως απάντηση ενδεχομένως στην άρνηση της Καγκελαρίου Μέρκελ να συμμετάσχει δια ζώσης στην σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το περιοδικό "Der Spiegel", ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ενημερώσει τμήμα του Κογκρέσου ότι το Πεντάγωνο σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτών που σταθμεύουν σε γερμανικό έδαφος, κατά 5.000-15.000. Σύμφωνα μάλιστα με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal, θα αποσυρθούν περίπου 9.000 στρατιώτες, ενώ ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Ρόμπερτ Ο' Μπράιαν έχει ήδη υπογράψει το σχετικό μνημόνιο.

Όπως επισημαίνει το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση δεν σχολίασε τις πληροφορίες, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Βερολίνο παρέπεμψε αντίστοιχο αίτημα του περιοδικού στον Λευκό Οίκο και στο Πεντάγωνο, το οποίο δήλωσε αναρμόδιο. Σύμφωνα πάντως με την WSJ, η Ουάσιγκτον δεν είχε προηγουμένως ενημερώσει το Βερολίνο, γεγονός το οποίο μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ εκλαμβάνεται για μια τέτοιου εύρους κίνηση ως πρόκληση.
Η Γερμανία είναι για τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ένας από τους σημαντικότερους στρατιωτικούς κόμβους παγκοσμίως. Συνολικά υπηρετούν επί γερμανικού εδάφους περίπου 35.000 Αμερικανοί στρατιώτες και επιπλέον 17.000 Αμερικανοί και 12.000 Γερμανοί πολίτες, οι οποίοι απασχολούνται από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Από τις βάσεις στην Γερμανία εξυπηρετούνται οι αμερικανικές αποστολές στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και την Αφρική, ενώ εκεί νοσηλεύονται και πολλοί τραυματίες των αμερικανικών δυνάμεων.

Ως πιθανή αιτία για την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, το Spiegel αναφέρει την οργή του για την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία δεν δέχτηκε την πρόσκληση να συμμετάσχει με φυσική παρουσία στην Σύνοδο της G7 που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες. Η Καγκελάριος αρνήθηκε να μεταβεί στις ΗΠΑ, επικαλούμενη την κατάσταση με τον κορωνοϊό.

Η WSJ από την πλευρά της φιλοξενεί δήλωση Αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος δεν κατονομάζεται και συνδέει άμεσα την απόσυρση των στρατιωτών με το συγκεκριμένο θέμα. Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει πάντως ήδη από το φθινόπωρο του 2019, αλλά κανείς στο Βερολίνο δεν περίμενε μια τόσο δραστική ενέργεια, επισημαίνει το Spiegel.


reporter.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου