Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Αυστρία: Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μαςΕίναι αναγκαίο και σωστό να προστατεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα εξωτερικά της σύνορα από την παράνομη μετανάστευση, και η Ελλάδα έχει εδώ την πλήρη υποστήριξή μας – και αυτή η στάση της Αυστρίας επίσης δεν είναι νέα".


Αυτό τονίζει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε αποψινές δηλώσεις του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), τις οποίες αναφέρει και το ΑΠΕ - ΜΠΕ, αποκρούοντας την τουρκική κριτική στην τοποθέτηση του ομοσπονδιακού καγκελάριου της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, που είχε πει σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, ότι "δεν πρέπει να επιτρέψουμε την Τουρκία να μας εκβιάζει"."Ο Κουρτς ο οποίος έχει κλείσει τα σύνορα για τους πρόσφυγες, παραβιάζει αξίες της Ε.Ε., ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες" είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουτρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, τονίζοντας πως η στάση της Αυστρίας απέναντι στους αιτούντες άσυλο, δεν είναι διαφορετική από εκείνη της Ελλάδας.

Η κριτική της Άγκυρας για τις δηλώσεις του καγκελαρίου, στερείται οποιασδήποτε βάσης", διαμηνύει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως "η Αυστρία σίγουρα δεν χρειάζεται νουθεσίες (σ.σ. από την Τουρκία) σχετικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τον πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλοι οι άνθρωποι στην Αυστρία απολαμβάνουν τη διεθνώς εγγυημένη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς περιορισμούς".

Ο Αυστριακός καγκελάριος, σε προχθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", είχε κατηγορήσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία για "εκβιασμό" στην προσφυγική πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας εκβιάζει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να χρησιμοποιεί μετανάστες για να μας πιέζει, όπως το έχει προσπαθήσει επανειλημμένα (...). Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βοηθά την Ελλάδα να προστατέψει τα σύνορά της".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου